Dark Mode On / Off

Elk jaar krijgt een boom een jaarring erbij

jaarring vertelt leeftijd boom

Jaarringen van een boom vertellen geschiedenis

Jaarringen in bomen verraden niet alleen de leeftijd van een boom maar ze schrijven ook geschiedenis. Klimaatveranderingen, groeiomstandigheden, gebruik en toepassingen van houtsoorten het is allemaal opgeslagen in de jaarringen.Je kunt het vergelijken met een unieke streepjescode. Een wetenschapper die in staat is de code te lezen wordt een dendrochronoloog genoemd.

Het principe van de jaarringen is eenvoudig. Elk jaar krijgt een boom vlak onder de schors er een ring nieuw hout bij. De dikte van elke nieuwe ring wordt bepaald door het weer. Bij een droog en koud voorjaar vormt zich een dunne ring. Is het voorjaar daarentegen zonnig en valt er veel regen dan groeit de boom goed en krijg je een brede groeiring.

Een alleenstaande boom groeit sneller dan een boom in een dicht bos, waardoor jaarringen verder uit elkaar liggen.

Hoe ver kun je teruggaan in de tijd aan de hand van de jaarringen?
Bij ons is de eik vrijwel de enige bruikbare soort om te dateren. Een eik kan ongeveer 500 jaar oud worden. Voor nog meer informatie moet je dus op zoek naar ouder hout.

Verder dan tot 10.000 jaar terug kun je niet gaan want in de ijstijd die hier tot 10.000 jaar geleden duurde konden geen eiken meer leven.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.