Dark Mode On / Off

Emigreren naar Frankrijk!

emigreren naar frankrijk

Emigreren is een grote stap die je pas neemt na veel voorbereiding

Door Mieke Kriens, agent Het Roer Om Frankrijk

Of je nou gaat emigreren naar Frankrijk of naar een ander land, het is een grote stap die je niet zomaar één, twee, drie maakt. Tussen de eerste ideeën en de dag dat de verhuisauto daadwerkelijk voor de deur staat zit vaak een lange periode van denken, piekeren, afwegen van voors en tegens, doe ik er wel goed aan, wat staat me allemaal te wachten etc. En ook als je éénmaal in je nieuw land aangekomen bent komen al die onzekere gevoelens nog heel regelmatig terug.

Zelf heb ik de stap nu een aantal keren gemaakt. In 1994 ben ik met mijn gezinnetje vertrokken uit Nederland. Peter, mijn man, kreeg een opdracht in Zweden en samen met onze 2 kinderen  hebben wij de grote stap gewaagd. Wij  hebben daar toen niet al te lang over na hoeven denken, het werk was daar en dan ga je gewoon. Natuurlijk waren er twijfels, doen we er wel goed aan, wat gaat het beteken voor de kinderen, toen 3 en 5 jaar oud, wat vindt de familie ervan, zullen we het er wel naar ons zin hebben. Gelukkig is dat allemaal goed gegaan. Zweden is een prachtig land,  mooie, schone natuur, heerlijk rustig en aardige mensen. Maar toch de lange en donkere winters begonnen ons na enige jaren op te breken, we wilden meer zon! Maar ja waar ga je dan naartoe en hoe pak je dat aan?

We hebben heel wat landen in ons hoofd de revu laten passeren, alle voors en tegens tegen elkaar afgewogen en uiteindelijk viel tijdens de zomervakantie van 2002 in de Provence het kwartje. Het Zuiden van Frankrijk daar wilden wij gaan wonen! Het land en de omgeving stond toen dus vast, restte ons alleen nog het vinden van de juiste plek……..

Tijdens de kerstvakantie zijn wij met zijn viertjes, onze kinderen waren toen 12 en 14 jaar en hadden natuurlijk ook hun ideeën en eisen, twee weken naar het Zuiden gegaan en hebben daar verschillende steden bezocht. Uiteindelijk zijn we gevallen voor Montpellier, een prachtige, bruisende studentenstad met heel veel mogelijkheden. De stad was dus bekend, restte ons alleen nog alle praktische zaken……….

In de hete zomer van 2003 was het zover, stond de verhuisauto bij ons voor de deur en zijn wij naar het Zuiden vertrokken. Ondertussen zijn we vijf jaar verder en voelen we ons hier helemaal thuis! Mijn ervaringsverhalen en die van anderen kun je lezen in de rubriek Ervaringsdeskundige – Het Roer Om Frankrijk.

Mieke Kriens
agent Het Roer Om Frankrijk
www.frankrijk.hetroerom.com

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.