Dark Mode On / Off

Schoonmaken van sieraden

sieraden af en toe laten schoonmaken

Het dragen van sieraden is onderhevig aan vuil en ook zeep en crème hechten zich in de loop der jaren vast aan het sieraad.

Na verloop van tijd verdwijnt vaak de glans van sieraden. Het dragen ervan is onderhevig aan vuil en ook zeep en crème hechten zich in de loop der jaren vast aan het sieraad.
Tips schoonmaken van sieraden
Sieraden zijn goed schoon te maken. wanneer de sieraden geheel zijn vervaardigd uit goud of platina kun je ze wassen in een mengsel van kokend heet zeepsop waar je een scheutje ammonia aan toevoegd. Na het wassen de sieraden goed afspoelen met heet water. Normaliter zijn ook de doorzichtige stenen goed op deze wijze te reinigen.

Met ondoorzichtige stenen moet je wat zorgvuldiger omgaan. Niet alle stenen zijn bestand tegen ammonia en/of tegen heet water. Door temperatuurverschillen kunnen bijvoorbeeld scheurtjes ontstaan in opaal en bij parels kan de parelkit oplossen door heet water.

Aan te raden is om sieraden en oorknoppen waarin diamanten zijn verwerkt, iedere dag even schoon te maken door ze ‘s avonds in een potje met alcohol te leggen. Het vuil wordt dan goed opgelost.
Antieke sieraden
Met antieke sieraden moet je erg voorzichtig zijn. Veelal zijn deze versierd met op foelie gezette roosgeslepen diamanten. In dat geval moet je uiterst voporzichtig zijn met water daar dit kan doordringen in de onderliggende foelie waardoor deze dof en vuil wordt. Wanneer deze onderliggende foelie reeds is verkleurd zul je de rozen eruit moeten halen en zal de foelie vernieuwd moeten worden. Dit is een erg kostbare aangelegenheid.

Wil je zonder advies in te winnen toch graag nog even de sieraden schoonmaken, was ze dan in lauw zeepsop en laat ze zo snel mogelijk weer drogen.

Wie persoonlijk een gedegen advies vooraf wil kan bellen met 010 4782446

  • Bron:
    Pandhuis Hooidrift
    Rotterdam
Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.