Dark Mode On / Off

Etalagebenen merk je pas als je loopt

Etalagebenen | let op voeding en levensstijl

Iemand die na een tijdje te hebben gelopen moet stoppen vanwege pijn in de benen heeft mogelijk last van zogeheten, etalagebenen. ( claudicatio )

Bij zogenoemde etalagebenen gaat het om een aandoening van de bloedvaten ten gevolge van arteriosclerose.
Het komt voornamelijk voor bij ouderen en meestal bij mannen. Door aantasting van de binnenwand van de bloedvaten in de benen raken de vaten gedeeltelijk verstopt.
Je merkt dat juist pas tijdens het lopen. Een groot risico is een ongezonde levensstijl.

Stress, weinig beweging, roken en overgewicht kunnen hiertoe leiden. Teveel eten, suiker, koffie en voedsel met een teveel aan cholestorol versterken het proces.
Je bent geneigd om dan minder te gaan lopen maar dat werkt juist averechts. Het is juist van belang wel te lopen om te zorgen voor een goede doorbloeding van de spieren. Probeer steeds de looptijd iets verder uit te breiden.

Let op je voeding en levensstijl. Mediterrane gerechten, vis, groenten, noten en graan werken als een medicijn. Bak in olijfolie en roerbak met uien en knoflook. Drie maal daags een visoliecapsule maakt de bloedvaten ook gezonder.
Neem tijd voor ontspanning en let op je (over) gewicht.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.