Dark Mode On / Off

Fietsdiefstal sterk gestegen

Diefstal van elektrische fietsen (en fietsen)

Dieven richten zich op duurdere merken fietsen en e-bikes

In de afgelopen tien jaar is het aantal gestolen fietsen enorm toegenomen. De cijfers liegen er niet om: van 41.000 gestolen exemplaren in 2010 naar meer dan 475.000 in het afgelopen jaar. De meeste fietsen die worden gestolen blijken van het merk Gazelle te zijn. Deze feiten werden vermeld door Stichting Aanpak Fiets en E-bikediefstal (afgekort SAFE) en samengevat in het rapport Fietsdiefstal in Nederland.

Dieven lijken zich meer gericht te hebben op de duurdere merken en types. Erg gewild bij dieven zijn racefietsen, bakfietsen, maar vooral ook E-bikes. Van deze E-bikes worden ook regelmatig de accu’s gestolen vanwege hun hoge waarden. Verzekeraars en het Centraal Bureau voor Statistiek hebben deze gegevens over de diefstal en aanschaf van fietsen in cijfers uitgedrukt en verschaft. Deze komen onder andere voort uit aangiften en fietsverzekering gegevens.

De meeste tweewielers worden gestolen in grote steden, en dan nadrukkelijk in steden waar veel studenten wonen. Bepaalde plekken zijn favoriet bij dieven zoals stations, winkelgebieden, maar ook schuren en voortuinen. Wat verder uit de cijfers opvalt is, dat fietsdiefstal veel voorkomt in plaatsen en steden langs de landsgrenzen. Waarschijnlijk komt dat omdat de gestolen fiets hiervandaan snel naar Oost-Europese landen vervoerd kan worden.

Aantal aangiften valt tegen

Voorzitter van Safe Jeroen Snijders Blok verklaard dat de Nationale Politie terughoudend is wat betreft de bestrijding van fietsdiefstal. Dit is het meest voorkomende delict van vermogen in ons land. Het blijkt dat slachtoffers van fietsendiefstal niet vaak aangifte doen. Men heeft lage verwachtingen als het gaat om het vertrouwen dat de politie er iets aan doet om hun geliefde tweewieler terug te vinden.

Als het gaat om de ontwikkelingen op technisch gebied dan is Snijders hoopvoller. De kwaliteit van sloten wordt steeds beter, ook wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van chips om de fiets terug te vinden. Tevens hebben steeds meer mensen een fietsverzekering.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen