Dark Mode On / Off

Fietsen door de Drentse zanddorpen

Krinkiespijer Fietsroutes

Fietsroute door de prachtige Drentse dorpjes

Vanaf het VVV kantoor in het Drentse Dalen ( bij Coevorden ) is een prachtige fietstocht te maken door de Drentse zanddorpen onder meer Wachtum, Gees, Aalden, Zweeloo en Sleen. De totale lengte is ongeveer 40 kilometer. De tocht gaat via het plaatsje Wachtum naar Gees. Onderweg kom je op de Grevenbergseweg langs het zogenaamde Hunnenkerkhof, een duizenden jaren oud grafveld. Je ziet hier nog wat greppels en heuveltjes waar men ooit nog crematieresten heeft gevonden.

Uiteindelijk voert de tocht je via Gees naar het typische Drentse dorp Meppen. Een dorp met ruim honderd woningen waarvan de meeste typisch Drentse boerderijen. Rust even uit op de brink in dit prachtige Drentse dorp en bewonder de vele boerderijen met hun bijzonder mooie houtsnijwerk. Daarna voert de tocht ons naar Aalden en Zweeloo en Wezup. Aalden vormt samen met buurdorp Zweeloo vrijwel één geheel. Aan de zuidkant van Aalden ligt Oud-Aalden, het oude esdorp dat volledig bestaat uit Saksische boerderijen en is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Bekijk in Aalden de korenmolen Jantina Helling uit 1891 en breng in Zweeloo een bezoek aan de NH.Kerk uit de 13e eeuw.

Hierna vervolgen we onze tocht richting het schilderachtige Wezup. Een typisch Drents dorp met veel oude boerderijen en schuren. De Kerstmarkt van Wezup is een bekend evenement en trekt ieder jaar weer duizenden bezoekers. Vanaf Wezup gaan we richting Noord-Sleen en Sleen. Je fietst hier door het natuurgebied Sleenerzand. In dit natuurgebied kun je een stop maken bij één van de grafheuvels die Drente rijk is uit een ver verleden. Het grafheuvelveld in dit natuurgebied staat op de kaart vaak vermeld als Galgenberg. Hier heb je ook de mogelijkheid om een archeologische wandeling van een uurtje te maken. Je komt tijdens deze wandeling langs het hunebed wat de naam mee kreeg van Papeloze Kerk.

Nadat we onze fiets weer beklimmen gaan we verder richting de dorpen Noord-Sleen en Sleen. De oudste sporen van bewoning in Sleen dateren van zo’n 4500 jaar geleden. Sleen heeft een grote driebeukige kerk. De kerk staat aan de oude Heirweg van Groningen naar Coevorden. Het gotische koor ontstond waarschijnlijkal aan het eind van de veertiende eeuw. De kerktoren is 68 meter. Nadat in 1867 de spits was afgebrand, kreeg de toren een lantaarnbekroning, die in 1923 door de huidige naaldspits werd vervangen. In 1883 was de kerkrestauratie voltooid. Na Sleen vervolgen we onze tocht in de richting van Erm, Achterste Erm en daarna terug naar ons beginpunt het VVV-kantoor in Dalen. Na deze fietstocht die je terug doet denken aan een ver verleden en je kennis hebt gemaakt met de vriendelijke Drentse bevolking keer je voldaan weer huiswaarts.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.