Dark Mode On / Off

Fietsende oudere gevaar voor zichzelf

Fietser| Meer kans op ongeval

Meer fietskilometers maar ook meer verkeersongevallen.

Steeds meer ouderen worden het slachtoffer van een verkeersongeval, 25 procent van alle verkeersdoden waren in 2010 ouder dan 60 jaar. De oorzaak van deze toename is het feit dat meer 60-plussers aan het verkeer blijven deelnemen, daarnaast leggen ze, steeds meer per fiets en mede dankzij de elektrische fiets, ook nog eens meer kilometers af.

Hun kwetsbaarheid ontstaat vooral door de achteruitgang van het gezichtsvermogen en de afname van de reactiesnelheid. Dit is gebleken uit een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft onderzoek gedaan naar verkeersslachtoffers. Ze kwamen met vergelijkbare cijfers.

In 2010 raakten 18.000 mensen gewond door een verkeersongeval. In 60 procent van de gevallen betrof dit 50-plussers. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat in veel gevallen zij slachtoffer waren van hun eigen gedrag, andere verkeersdeelnemers waren er niet bij betrokken. Een verkeersdrempel die niet wordt gezien, een kuil in de weg of een stoeprand kan, zo blijkt uit het onderzoek van het CBS al fatale gevolgen hebben.

Bron: Plus Online

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen