Dark Mode On / Off

Fietsvakanties in de Val de Loire

Fietsvakanties in de Val de Loire

Fietsvakanties in de Val de Loire steeds populairder

Toeristen steeds bewuster op reis

Groen is al jaren hot. De (tegen)wind die we vaak op de fiets moeten trotseren bijvoorbeeld, wordt omgezet in duurzame energie, en tegenwoordig gaan we zelfs duurzaam met vakantie. Volgens cijfers van The International Ecotourism Society (TIES) groeit ecotoerisme sinds 1990 met 20 tot 34% per jaar. Bij ecotoerisme denken vakantiegangers bewust na over de gevolgen van hun reis op het milieu. Spreekt dit je aan, maar heb je geen geitenwollensokken in de kast? Dan is er goed nieuws, want wil je in deze periode van vakantie plannen ook een bewuste keuze maken voor je bestemming, weet dan dat een beetje milieubewust met vakantie gaan helemaal niet moeilijk of duur hoeft te zijn.

Spring maar achterop

Vlakbij, anderhalf uur van Parijs, in la douce France, is een fietsroute aangelegd langs de oevers van de rivier de Loire, genaamd ‘La Loire à vélo’. En wat is er nou beter voor het milieu dan fietsen? De 800 kilometer lange route verbindt Cuffy (ter hoogte van Nevers) met Saint-Brevin-les-Pins (tegenover Saint-Nazaire) bij de Atlantische oceaan. De route, die Pays de La Loire doorkruist, voert langs bekende historische steden met klinkende namen als Nantes, Angers, Saumur, Tours, Blois en Orléans. De oerhollandse fiets is het vervoermiddel bij uitstek (en veel minder milieubelastend dan vliegtuig of auto) om de streek te ontdekken en met volle teugen te genieten van de frisse lucht. Kosten noch moeite zijn gespaard om beginners en gevorderde fietsers veilig en goed de weg te wijzen met hele duidelijke bordjes, dus verdwalen is er niet bij, ook als je geen Frans spreekt.

Op de fiets kijk je je ogen uit!

Een gedeelte van de Val de Loire staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Dit betekent dat de regio als onvervangbaar en uniek wordt gezien, niet gek met de vele oude kastelen en pittoreske dorpjes. Het is cultureel erfgoed waarvan nog vele generaties na ons net zoveel moeten kunnen genieten als wij.

De bekende kastelen van Chambord en Clos Lucé, eens de hangout van Leonardo da Vinci, zijn slechts twee voorbeelden van de vele magnifieke monumenten langs de route. Maar ook de natuur en de mooie uitzichten over de rivier en de slotgrachten maken deze streek met recht tot werelderfgoed. Je kunt zelf bepalen hoe je natuur en cultuur wil combineren in je reis. Immers, op ieder gewenst punt op de route kan worden begonnen of gestopt. Dus als je geen zadelpijn wil riskeren, dan wissel je het fietsen af met het bezoek aan dorpjes, wijngaarden of zalige restaurantjes. En na al die heerlijke Franse wijnen en kazen (en al die extra calorieën…) die je onderweg verorbert, is zo’n fietstocht niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de lijn!

Kortom, een fietstocht door de Loire is de ideale mogelijkheid om je vakantie nog meer eco-friendly te maken. Met behulp van de website fietsen-loire.nl kan de reis vooraf tot in de kleinste details worden uitgestippeld: van route tot camping of hotel tot bed en breakfast. Via de website kun je bovendien ook je tips delen met andere vakantiegangers. Voor zowel jong als oud, is de combinatie van natuur, cultuur en activiteiten ideaal. Fietsen in het Loiredal verenigt deze fijne vakantiebezigheden en zorgt ervoor dat zelfs onze achter- achter- achterkleinkinderen nog van al dat moois in het hart van Frankrijk kunnen genieten.

En wil je je reis nou nog wat groener maken? Hier enkele tips voor de echte die-hards:

Rondom de Loire zijn tal van ecologische bed & breakfasts. Denk fruit uit de boomgaard en verse eieren zo onder de kip vandaan bij het ontbijt, terwijl de kinderen veilig spelen in de tuin van een romantisch boerenhuisje. Naast het gebruik van streekproducten, die de lokale boeren steunen, wordt een ecologisch B&B vaak ook voorzien van groene energie.

Kies op vakantie voor regionale producten. Niet alleen is er niets authentieker dan het afstruinen van kleine boerenmarktjes waar ook de Fransen hun boodschappen doen, het is ook nog eens goed voor de portemonnee om seizoensgroenten te eten.

Voor meer informatie over ‘La Loire à Vélo’, bezoek www.fietsen-loire.com.  Bekijk hier de video.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen