Dark Mode On / Off

Florence stedentrip, mooiste stad Italië

Welkom in Florence!

Wie éénmaal een bezoek heeft gebracht aan de Italiaanse stad Florence, zegt nadien maar één ding, het is de mooiste stad ter wereld. Op slechts twee uur vliegen vanaf Amsterdam land je in deze hoofdstad van Toscane en de stad leent zich ook uitstekend voor een stedentrip. Liefhebbers van kunst, cultuur en geschiedenis kunnen hun hart ophalen in deze stad met zijn roemruchte verleden. Een ongekend groot aantal westerse kunstschatten kunnen we in Florence bewonderen. Een bezoek aan de Galleria degli Uffizi moet dan ook op het lijstje voorkomen en natuurlijk wandelen we over de wereldberoemde middeleeuwse Ponte Vecchio.

Florence is geen grote stad waar je snel zult verdwalen. De stad is overzichtelijk en compact waardoor je alle bezienswaardigheden al wandelend kunt aanschouwen. De beste tijd om de stad te verkennen is in het voorjaar. Genieten van een heerlijk zonnetje, even uitrusten op een terrasje met vanzelfsprekend een échte cappuccino erbij, laat je de voorbijrazende scootertjes aan je voorbij gaan. Florence is ook een échte modieuze winkelstad. In alle grote winkelstraten kom je de bekende trendy merken tegen. De duurdere winkels kun je vinden aan de Via de Tornabuoni. Hier hebben beroemde ontwerpers hun zaken gevestigd.

Op de rechteroever van de rivier de Arno vind je de meeste toeristische bezienswaardigheden. Maar ook als de veelheid aan kunst en schilderijen je na een tijdje teveel worden, kun je vlak buiten het centrum ook nog even de lokale sfeer gaan proeven. Om niet in de lange rijen voor de kassa van het beroemde Uffizi museum aan te moeten sluiten, is het aan te raden om al voor die tijd de toegangskaarten te reserveren.

Boboli-tuinen

Deze prachtige, in de 16e eeuw aangelegde tuinen, zijn een fantastische plek om even alle schilderijen en kunstschatten achter je te laten. Hier is het genieten van de tuintempels, de cipressen en de vele fonteinen. Loop richting het Piazzale Michelangelo voor een geweldig uitzicht over de stad Florence.

Duomo

Vrijwel iedereen die Florence bezoekt gaat eerst naar de Duomo, het centrale punt in de stad. De koepel is een architectonisch hoogstandje van Brunelleschi. De koepel is ‘in’ een koepel geplaatst. Middels het beklimmen van kleine trapjes kom je op het hoogste punt vanwaar je een spectaculair uitzicht over Florence hebt.

Ponte Vecchio

Aan de andere kant van de rivier de Arno, ligt de wijk Oltrarno. De wijk is te bereiken via de Ponte Vecchio en wanneer je de weg rechtdoor blijft volgen naar het Palazzo Pitti kom je terecht bij veel werken van grote Renaissance kunstenaars.

San Miniato al Monte

Het schitterende kerkje uit de 11e eeuw is één van de meest geliefde plekjes in de stad. Geniet van de prachtige uitzichten die je vanhier hebt over Florence en waarschijnlijk is geen moeite om je goed in te kunnen leven in de tijd van de Renaissance. De kerk heeft aan de achterzijde gelegen, één van de mooiste kerkhoven van Italië. De omgeving is prachtig en de romantische grafbeelden ademen een rust uit.

Musea

Een bezoek aan Florence kan welhaast niet zonder ook enkele zeer belangrijke musea te bezoeken. Op het gebied van de Renaissance is het museum Bargello toonaangevend. Het museum heeft veel werken van grote meesters als Michelangelo, Donatello, Brunelleschi en tal van andere kunstenaars. Ook biedt het museum onderdak aan een uitgebreide wapenverzameling- en uitrusting van de Medici’s uit de Renaissance. Men vermoedt dat de fresco’s die je je aantreft in de Podestà-kapel, gemaakt zijn door Giotto.

Museo di San Marco

Het mooiste klooster dat in Florence te vinden is met veel fresco’s van Fra Angelico die hij heeft geschilderd voor zijn medebroeders in alle monnikencellen.

Uffizi

Belangrijkste kunstmuseum in Florence.

Overige Bezienswaardigheden

Kerken

 • Santa Maria del Fiore, die in de volksmond Duomo (dom) wordt genoemd, met zijn grote koepel, die is ontworpen door Brunelleschi, heeft de stad internationale faam gegeven.
 • Basilica San Lorenzo
 • Santa Maria del Carmine met de kapel La Capella Brancacci
 • Santa Maria Novella
 • Kerk Santa Croce
 • Orsanmichele
 • San Miniato al Monte
 • Santo Spirito

Bruggen

 • Ponte Vecchio (oude brug) gebouwd in 1345, en de Corridoio Vasariano, die ontworpen is in 1565, trekken veel toeristen.

Paleizen

 • Palazzo Vecchio
 • Palazzo Pitti
 • Palazzo Medici-Riccardi

Pleinen

 • Piazza della Signoria waar de beeldengroep staat met een replica van het beroemde beeld van David (Michelangelo)
 • Piazzale Michelangelo, bovenop een heuvel met mooi uitzicht
 • Piazza SS. Annunziata, met de fontein Pietro Tacca omringd door drie zuilengangen

De campanile (klokkentoren) van de Duomo
Het baptisterium bij de Duomo met beroemde bronzen deuren
De Loggia dei Lanzi
Piazza della Libertà, een triomfboog
Boboli-tuinen, aangelegd voor de familie Medici
Biblioteca Nazionale Centrale (1911-1935)
Biblioteca Medicea Laurenziana bij de basiliek van San Lorenzo

Bron: o.a Cityzapper

Lees ook eens:
Met vakantie in de autotrein naar Italië

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.