Dark Mode On / Off

Frankrijk, De Lot – het vergeten departement

De Lot | Ruige kloven en middeleeuwse dorpjes

De Lot wordt wel het vergeten departement genoemd. De bergen zijn hier steil en de kloven dus nauw. Als je in stilte langs de wild stromende rivier loopt, word je overdonderd door de ruigte en ongereptheid van de natuur in dit onbekende stukje Frankrijk.

Na een half uurtje flink klimmen, wordt je beloond met een weids uitzicht over de omgeving: loof- en naaldbossen, steile hellingen en heel in de verte twee piepkleine dorpjes.

In achthonderd jaar nauwelijks veranderde straatjes

De Lot is een gebied waarin je, naast ruige natuurgebieden en wilde rivieren, piepkleine dorpjes vindt die door de tijd vergeten lijken, maar ook kastelen en zeer bezienswaardige stadjes als Sousceyrac, het uit de vroege middeleeuwen daterende Saint-Céré en het voormalige pelgrimsoord Rocamadour.

Ga met de auto vanuit het Loiregebied via de Route National naar het zuiden, en verlaat de grote weg bij Uzerche om eens te gaan kijken in dit fraai aan de rivier de Vézère gelegen stadje, 70 kilometer van Calviac. Een wandeling door het middeleeuwse deel heeft bijna het effect van een tijdmachine. Als je de auto’s en het asfalt wegdenkt, zie je straatjes voor je die in ruim achthonderd jaar nauwelijks veranderd zijn: de typisch middeleeuwse vakwerkhuizen met een uitstekende bovenverdieping, een stadspoort met Mariabeeld, stenen deurposten met afgesleten versieringen.

Frankrijk, de Lot – Uzerche

Via een pleintje waar de robuuste 11e eeuwse Tour du Prince Noir staat, loop je naar de buitenkant van de oude stadsmuur. Daar zie je de rest van het deels lager gelegen stadje aan beide kanten van de Vézère liggen. De rest van de tocht naar Calviac gaat vanaf Argentat via smalle, voor caravans ontoegankelijke kronkelwegen door kloven en over bergen en is adembenemend mooi.

Typische spitse, zeer hoge daken van leisteen

In de Lot zelf zijn verschillende mooie en interessante autotochtjes te maken. Stap even uit in het landelijke Teyssieu om de fraai gerestaureerde, robuuste middeleeuwse toren te bekijken. Net als elders in de omgeving zie je ook hier die typische spitse, zeer hoge daken van leisteen.

Na Teyssieu wordt het landschap glooiender, tot je door de wijn- en fruitdorpjes Estal en Glanes komt. Opvallend is hoeveel welvarender deze dorpen er uitzien: grotere en beter onderhouden huizen, een statig stadhuis. De reden is duidelijk: op de hogere en steile hellingen waar je vandaan komt, valt geen wijn te verbouwen en landbouw of fruitteelt zijn al helemaal onmogelijk. De boeren in het hoger gelegen deel van de Lot zijn allemaal kleine veehouders en daardoor wat armer.

Als je richting Bretenoux rijdt, zie je van verre al het kasteel van Castelnau, dat hoog op een heuvel over het oude stadje waakt. In Bretenoux stappen je uit om het oude centrum eens te bekijken. Ook hier weer opmerkelijk veel goed bewaarde en gerestaureerde middeleeuwse gebouwen en poorten die staan te blaken in de stralende zonneschijn. In Calviac en omgeving kun je een aantal campings online boeken, waaronder een camping in Calviac zelf.

Bron en meer informatie: www.andersreizen.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.