Dark Mode On / Off

Ga je gang in Groningen

Wandelroute in Groningen

Wandelroute in Groningen | Proef de sfeer van toen..

Ken jij de pareltjes van Groningen? Dit zijn de oudste, in oorsprong vaak middeleeuwse steegjes in de binnenstad. In Groningen worden ze ook wel gangen genoemd. De wandelroute ‘ga je gang in Groningen’ laat je er meer dan dertig zien.
Er zijn ooit meer dan 200 van dit soort gangen geweest. Nu zijn er nog zo’n 50 over. De gangen zijn in ere hersteld en zien er weer prachtig uit. Bovendien is een twintigtal gangen voorzien van eigentijdse informatiepanelen, waarop je aan de hand van tekst en beeld meer te weten kunt komen over de naam, geschiedenis en overige.De betekenis van gang, als geplaveide weg, is nauwe steeg of slop. Soms zijn ze niet breder dan 30 of 40 centimeter. Over het algemeen is een gang openbaar terrein, hoewel het soms particulier terrein lijkt te zijn, zo ’knus’ komen de gangen vaak over, zeker ook als ze gedeeltelijk of geheel overdekt zijn, zoals de Brouwersgang.

In Groningen werden diverse beroepen in deze gangen uitgeoefend. Hoedenmakers, koperslagers, koffiebranders en broodbakkers bevolkten onder meer de Groninger gangen. Proef de sfeer van toen tijdens deze leuke en verrassende wandelroute.