Bijna iedereen komt wel eens in een situatie terecht waarbij geld lenen het enige alternatief lijkt te zijn. Het is een illusie om te geloven dat dit enkel bij jonge mensen zo is. Ook mensen op latere leeftijd krijgen hiermee te maken. Maar heeft leeftijd gevolgen voor de lening die je kunt afsluiten?
De meeste kredietverstrekkers maken niet zo’n probleem van leeftijd. Natuurlijk kán deze wel een belangrijke rol spelen in de looptijd van de lening. Op 74-jarige leeftijd is een looptijd van tien jaar bijvoorbeeld wel erg lang. De kans bestaat dat nabestaanden eventueel de kosten voor de lening voor hun kiezen krijgen. Dit risico is voor de kredietverstrekker te groot, waardoor een lening vaak afgeraden wordt. Natuurlijk is dit niet iets waar je over wilt nadenken, maar het is wel realistisch om te verwachten dat de kredietverstrekker dit wel doet. Over het algemeen kun je in Nederland tot 74-jarige leeftijd in aanmerking komen voor een lening. Wel wordt er meestal vanaf 65 jaar gekeken naar een zogenaamde seniorenlening met kortere looptijd.
Ben jij benieuwd wat er allemaal mogelijk is op jouw leeftijd? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.
Lenen boven 74 jaar oud?
Wat als je ouder bent dan 74? In nederland is de regel dat er boven de 74 jaar niet meer wordt geleend. Het risico is op dat moment gewoon veel te hoog. Natuurlijk kan je nog gemakkelijk honderd worden en kan iemand van dertig ook vroegtijdig komen te overlijden, maar de statistieken wijzen toch wel uit dat boven de 74 de risico’s toe beginnen te nemen.
Als je boven je 74e toch wilt lenen, dan is er vaak geen andere optie dan met familie of vrienden praten. Sluit hierbij wel altijd een ‘officieel’ contract af. Geldzaken met familie en vrienden resulteren al snel in ruzies wanneer hier geen goede afspraken over worden gemaakt. Niet doen dus.
Persoonlijke lening of doorlopend krediet?
Als je besluit te lenen, heb je keus uit een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Op latere leeftijd wordt dit vrijwel altijd een persoonlijke lening. De maximale leeftijd bij een doorlopend krediet ligt namelijk beduidend lager. Meestal tussen de 58 en maximaal 67 jaar. Logisch ook. Een doorlopend krediet geeft namelijk meer risico’s. Bij een doorlopend krediet is immers geen einddatum. Je lost wat af, maar kunt het bedrag vervolgens ook weer opnemen. Hierdoor weet men niet hoe de restschuld erbij staat na enkele jaren. Iets wat bij een persoonlijke lening wél zichtbaar is. Hierdoor is het risico bij een doorlopend krediet veel hoger dat je komt te overlijden met een grote schuld. Daarom is het vanaf 65 jaar bijna nergens toegestaan om een doorlopend krediet af te sluiten. Een persoonlijke lening kan tot 74 jaar worden afgesloten.
Houd rekening met een hoog maandbedrag
Wanneer je op latere leeftijd een persoonlijke lening afsluit, moet je rekening houden met een hoog maandbedrag. Doordat je het bedrag in relatief korte periode terug moet betalen, wordt dit ook minder goed uitgesmeerd over meerdere maanden. Daardoor betaal je iedere maand relatief veel. Dit moet wel mogelijk zijn. Wees je daarom bewust van wat je iedere maand kwijt kan om je niet verder in financiële problemen te storten. Gelukkig voeren kredietverstrekkers ook een kredietcheck uit om dit te bepalen. Zo weet je bijna altijd zeker dat het financieel mogelijk is om de lening inclusief rente terug te betalen.