Dark Mode On / Off

Zijn er gevolgen voor de AOW bij samenwonen

gevolgen voor de AOW bij samenwonen

Alleenstaande ouderen met een AOW-uitkering die een (nieuwe) partner zijn tegengekomen moeten voor zij gaan samenwonen, zich goed informeren of hun uitkering niet in gevaar komt. Mogelijk zijn er gevolgen voor de AOW bij samenwonen.

Woont u samen en draagt u zorg voor iemand dan is dit een verzorgingsrelatie en krijgt u gehuwdenpensioen.

Zijn er gevolgen voor de AOW bij samenwonen

Ongehuwdenpensioen krijgt u als u beide aan alle voorwaarden van de tweewoningenregel voldoet:
1. U bent niet getrouwd
2. Beide hebt u een eigen koop- of huurwoning
3. Bij de gemeente staat u ingeschreven op het eigen adres
4. U betaalt zelf de kosten voor uw eigen woning
5. Uw woning is voor u beschikbaar (is niet verhuurd aan anderen)

Bij de SVB, Sociale Verzekeringsbank kunt u gemakkelijk zien hoe hoog uw AOW is of wordt, door de vragen juist te beantwoorden, SVB.nl
Is het u dan nog niet duidelijk neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank, overigens,
Je kunt veel AOW zaken online regelen met je digid.

De Ouderenbond ANBO is van mening dat de regels voor veel AOW-ers leiden tot grote onduidelijkheid. Ook komt het regelmatig voor dat de SVB door buren of kennissen ‘stiekem’ op de hoogte wordt gebracht van samenwonende AOW-ers. Het blijft dus raadzaam om zelf door te geven aan de SVB wanneer men gaat samenwonen. Op die manier wordt in ieder geval een mogelijke boete voorkomen. De ledenvereniging ANBO kan je altijd om advies en hulp vragen. De regels voor AOW-ers zijn best complex en zij weten als geen ander in veel gevallen de juiste antwoorden te geven.

Bron: Nu.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen