Dark Mode On / Off
Gras maaien

Het is weer tijd om het gazon onder handen te nemen.

De winter ligt weer achter ons en de tijd dat het gras begint te groeien is in aantocht. Het is dan ook weer tijd om het gazon onder handen te nemen.

Begin met het verwijderen of behandelen van het onkruid. Het beste doe je dit voor aanvang van het tuinseizoen. Ook wanneer je straks gaat gras maaien met de messen op de laagste stand, dan nog wordt daardoor niet het onkruid aangepakt. Vraag bij de kwekerij om chemische onkruidbestrijdingsmiddel die het gazon onkruid vrij zal houden. Het zou toch jammer zijn als het van oorsprong groene “biljartlaken” straks het aanzien heeft van een bloementapijt.

Zorg dat de messen van de grasmaaier goed scherp zijn, laat ze anders nog even slijpen. In het seizoen is het goed om het gras regelmatig en vooral niet te kort te maaien. De beste maaihoogte is zo’n 2,5 cm. Het gras wordt dan niet te hoog en zal daardoor niet onnodig veel voedingsstoffen gaan verbruiken. Ook zal de grasmat dichter worden waardoor de kans op onkruid ook afneemt.

Strooi 2x per jaar gazonmest op het gras. Met name stikstof is voor gras erg belangrijk. Wanneer de grasmat er geelgroen uitziet dan heeft deze behoefte aan voedingsmiddelen. Tijd dus om in te grijpen.

Wanneer er veel mos in het gazon zit ga dan met een verticuteerhark het gras beluchten. Mos ontstaat vooral wanneer er niet zoveel licht op het gazon valt maar ook kan het zijn dat de bewatering niet helemaal goed is. Een te hoge zuurgraad in het gazon is te meten met een ph-meter. Als de zuurgraad te laag is dan moet er kalk worden gestrooid. Eer het gazon er weer strak en groen uitziet is er dan ook nog wel werk te verrichten. Zijn er door het verticuteren of het verwijderen van het mos kale plekken ontstaan, zaai die plekjes dan opnieuw in met graszaad zodat mos en onkruid niet opnieuw de kans krijgen er doorheen te komen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.