Dark Mode On / Off

Houten schutting is best prijzig

Houten schutting is best prijzig

Van de ongeveer vijf miljoen tuinen die Nederland rijk is zijn zo’n 50 procent omheind middels een haag of schutting.

Op het gebied van tuin-afrastering zijn er tal van mogelijkheden. In kant- en klare schuttingen is er veel keus, waarbij het ene materiaal weer beter dan het andere is, voor het milieu. Van de ongeveer vijf miljoen tuinen die Nederland rijk is zijn zo’n 50 procent omheind middels een haag of schutting. Houten schuttingen zijn best prijzig en je zou daarom ook eens kunnen kijken naar een schutting van tweedehands hout. Steigerhout en afvalhout is overal verkrijgbaar.

Wil je een milieuvriendelijke oplossing met een natuurlijke uitstraling, denk dan eens aan een reliëf-schutting van bamboe. Andere milieuvriendelijke materialen zijn schuttingen gemaakt van riet, heide of wilgentenen.

Kies je voor een schutting van geïmpregneerd hout (liefst met KOMO-keur), laat deze dan door de leverancier op maat zagen. Wanneer jezelf nog moet zagen in geïmpregneerd hout, dan kan er impregneermiddel vrijkomen, wat schadelijk is voor de gezondheid. Tijdens het werken en plaatsen van een schutting van geïmpregneerd hout kun je beter handschoenen aantrekken.

Kies je toch voor een groene grensafscheiding dan doe je wel datgene wat het beste is voor het milieu. Ook zal deze keuze veel minder kosten met zich meebrengen. Een groene haag zal één tot twee keer per jaar gesnoeid moeten worden. Coniferen vragen om twee keer snoeien per jaar. De Thuja en de Taxus hebben aan éénmaal per jaar snoeien voldoende. Een groene afscheiding in de tuin zorgt ook voor leven in de tuin. Het dient als voedsel- en schuilplaats voor allerlei dieren.

Waar je keus ook op gevallen is, vooroverleg met de buren is altijd aan te raden.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.