Dark Mode On / Off

Harlingen

Als enige stad gelegen aan de Waddenzeekust, is Harlingen een populaire vakantiebestemming. Bezoekers, van jong tot oud, uit binnen- en buitenland brengen een bezoek aan deze prachtige stad. Harlingen, nog een echte vissersplaats met veel historische bezienswaardigheden. De stad heeft een grote verscheidenheid aan voorzieningen en attracties .

Veel historische panden in het oude stadscentrum getuigen nog van een rijk verleden. Harlingers zijn gastvrij en de sfeer is dan ook overal ontspannen. Vlakbij de zee ligt de goed geoutilleerde camping en de stad beschikt over een mooie jachthaven. Het aanbod van watersport, bezienswaardigheden in combinatie met het natuurschoon en de vele faciliteiten maken Harlingen tot een topattractie voor de toerist. De watersportmogelijkheden, mooie fietsroutes en het platteland, op jong en oud heeft het een grote aantrekkingskracht.

Historisch centrum

Harlingen heeft een historisch centrum met vele gezellige winkels. De aanlegkade, vanwaar de veerboten vertrekken naar Vlieland en Terschelling, trekt zomers altijd weer veel toeristen. Langs de Willemskade zijn de schepen van de Historische Zeilvaart afgemeerd. Op vrijdag is de nieuwe vissershaven, de thuishaven van de grote vissersvloot, een prachtig schouwspel.

Harlingen staat het hele jaar door bol van evenementen. Het typische Friese ’Lanenkaatsen’ en de uitbundige ’ Visserijdagen’ zijn overal bekend. In de lente zijn er de spectaculaire roei- en zeilwedstrijden van Harlingen naar Terschelling. In juli zijn er de stadsfeesten met kaatsen, kermis en muziek, afgesloten met een koopzondag. In de zomermaanden is het elke donderdag ’Tobbedag’ met een grote braderie in het centrum. De Visserijdagen vinden eind augustus plaats. Vier dagen lang allerlei festiviteiten die worden afgesloten met een spectaculair vuurwerk.

Veel watersport mogelijkheden

En als het weer komt tot een Elfstedentocht, dan is Harlingen natuurlijk weer het centrum van Nederland. Bovenal is Harlingen watersportstad bij uitstek. De thuisbasis voor een groot aantal charterschepen van de Historische Zeilvaart. En een goed uitgangspunt voor watersport met de Waddenzee, het IJsselmeer en de Friese meren allemaal in de buurt. Voor zowel actieve zeilers of beginnende zeilers, Harlingen beschikt over zeilgebieden voor elke categorie. Ook voor windsurfers is Harlingen een eldorado. En strandgenieters kunnen terecht op het veilige strand.

Vogelreservaat ’Hegewiersterfjield’

Ten noorden van de stad vind men het vogelreservaat ’Hegewiersterfjield’ waar in het voorjaar vele weidevogels broeden. Wil je de rust opzoeken maak dan een fietstocht langs de vele fietspaden in de regio. De Waddenzee is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland en het domein van de zeehondjes en vele soorten vogels die hier hun rust- en voederplaats vinden.

Liefhebbers van een kanotocht kunnen een mooie tocht maken door de weilanden. Volop fiets- en wandelroutes zijn er te maken over de zeedijk en door de landelijke Friese noordwesthoek. Zeevissen kan op één van de sportvissersschepen. Verder kent Harlingen nog het jaarlijks terugkerende straatfestival, het Waddensea Jazzfestival en de Vlootdag.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.