Dark Mode On / Off

Hattem – Anton Pieck Museum

‘Als ik kan tekenen ben ik gelukkig’. Dat zijn de woorden van Anton Pieck. Op een unieke locatie tussen de historische panden in de binnenstad van Hattem, tussen de Dijkpoort en molen de Fortuin is het Anton Pieck Museum gevestigd. Hier kunnen bezoekers volop genieten van de grootste collectie van de Nederlandse kunstschilder, tekenaar en graficus. In het museum bewonder je ook zijn originele werkhoek, met een 1500 kilo wegende etspers waar hij zijn eigen etsen op afdrukte.

Anton Pieck, bescheiden en geliefd, werd op 19 april 1895 geboren in Den Helder. Hij volgde onder meer tekencursussen aan de Koninklijke Haagse Academie voor Beeldende kunsten. In 1920 werd Anton tekendocent aan het Kennemer Lyceum in Overveen. Hij heeft er veertig jaar gewerkt.anton pieck
Zijn artistieke werkzaamheden waren breed, waarbij hij een groot aantal technieken gebruikte. In binnen- en buitenland is hij bij het grote publiek vooral bekend om zijn ‘gebruiksgrafiek’, zoals illustraties, kalenders, geboorte- en nieuwjaarskaarten en ex-libris. Daarnaast maakte hij olieverfschilderijen, reistekeningen, litho’s, droge naalden, etsen en houtsneden. Bovendien was hij ontwerper en restaurateur: hij heeft diverse exterieur- en interieurverzorgingen op zijn naam staan, waaronder de Efteling en het Autotron in Drunen.

Expositie: ‘Stille wateren, diepe gronden’
Het jaar 2021 staat weer in het teken van nieuwe tentoonstellingen. In de expositie ‘Stille wateren, diepe gronden’ laat het Anton Pieck Museum zien hoe Pieck het landschap om hem heen zag én maak je nader kennis met de man achter de kunst. Anton Pieck komt in zijn eigen museum tot leven door een realistisch en sprekend hologram.
Een interactieve rondleiding verdiept de expositie nog verder. Via een app kan de bezoeker op details en technieken inzoomen, achtergronden lezen en horen waarom zijn werk behoort tot het Nederlands kunsthistorisch erfgoed.

t/m 09-01-2022
Expositie: ‘Alfabet’ van Charlotte Dematons
Alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden vind je in dit pas uitgekomen prachtige boek van Charlotte Dematons. Iedere pagina is een weergaloos zoek – en ontdekfeest. Probeer in de tekeningen ook de letters zelf te vinden, voor de dief ermee vandoor gaat!
Vanaf 8 juni t/m 09-01-2022 zijn de originele tekeningen uit ‘Alfabet’ in het Anton Pieck Museum te zien.

Expositie: ‘Roodkapje’
In de expositie ‘Roodkapje’ zijn de originele ontwerptekeningen van Anton Pieck voor de Efteling te zien. Prachtig uitgewerkte details, de boze wolf en natuurlijk Roodkapje zelf. Ook laten we de invloed van de huidige ontwerpers zien. Aangevuld met prachtig archiefmateriaal van de Efteling.
Vanaf 8 juni t/m 09-01-2022

Adres: Noordwal 31, 8051ES, Hattem
www.antonpieckmuseum.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.