Dark Mode On / Off

Havelradweg | Fietsroute van het Jaar

fietsroute door Potsdam en metropool Berlijn.

Havelradweg | Prachtige route door Potsdam en metropool Berlijn.

De Havelradweg bij Berlijn is in 2012 uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar.

De Havelradweg loopt vrijwel geheel door het voormalige Oost-Duitsland en volgt de rivier de Havel vanaf de bron tot aan de monding in de Elbe. Al fietsend over autoluwe en autovrije fietswegen passeer je talrijke meren, doorkruis je bossen en natuurgebieden en fiets je door prachtige stadswijken. Ook voert de route door metropool Berlijn en door Potsdam, het vroegere centrum van Pruisen met zijn paleizen, parken en tuinen.

Oude sfeer

Een charmante karaktertrek van de ‘Radweg’, is dat je aan de andere kant van het inmiddels opgehaalde IJzeren Gordijn een sprongetje terug in de tijd maakt. ‘Vooral in de stadjes en dorpjes kun je de sfeer van het vroegere Oost-Duitsland nog goed proeven’, aldus het juryrapport.

Hollandse wijk

Het fraaie Potsdam met onder meer ‘de Hollandse wijk’ uit de 18e eeuw, het parklandschap tussen Potsdam en Spandau en het merengebied bij de bron van de rivier maken de Havelradweg bijzonder. Verder biedt de route de mogelijkheid een uitstapje te maken in of rondom Berlijn, zoals het fietsen van deMauerradweg langs de Berlijnse Muur.

Kwaliteitsroutes

De Fietsroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die daarmee de ontwikkeling van kwaliteitsfietsroutes wil stimuleren. De jury, bestaande uit fietsreisjournalist Bert Sitters, oud-routemaker Wouter Bazen en fietsgidsauteur Luc Oteman, nomineerde naast de Havelradweg ook Yorkshire Wolds in Engeland en Netwerk Bourgondië in Frankrijk. Deze drie routes zijn door juryleden ‘nagefietst’ en getoetst aan 18 kwaliteitscriteria. Alleen vrij recente routes of routes die onlangs ingrijpend zijn gewijzigd, komen voor de uitverkiezing in aanmerking.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen