Dark Mode On / Off

Het houden van een dwergpapegaai

verzorging dwergpapegaai

Veel mensen houden er een huisdier op na. Voor de één is zijn hond of kat het populairste dier als huisdier en anderen geven de voorkeur aan meer exotische gevallen. In alle gevallen gaat het om de liefde en het gezelschap dat een huisdier met zich mee brengt. Ook veel vogelsoorten als kanarie of parkieten worden als huisdier gehouden. De vrolijkste vogel om als huisdier te houden is wel de dwergpapegaai.

Wat is een dwergpapegaai

Omdat dwergpapegaaien, of zoals men ze in het Engels noemt love birds (liefdesvogel) uitermate aanhankelijk zijn aan hun partner is het kijken naar deze dagelijkse bijzondere liefdesverhouding, een lust voor het oog. De naam van een dwergpapegaai spreekt dan ook voor zich, agapornis wat betekent onafscheidelijken.

Wanneer je kiest voor één agapornis realiseer je dan dat hij veel aandacht nodig heeft want anders zal hij zich erg ongelukkig gaan voelen met uiteindelijk de dood tot gevolg. Besluit je tot de aanschaf van 2 agapornissen dan hebben ze per dag nog wel minimaal een half uur aandacht nodig maar voor het overige zullen ze, als ze elkaar mogen, veel naar elkaar toe trekken.

De  agapornis is familie van de papegaaien en komt veel in Afrika voor, waar ze veelal in grote groepen leven. Naar verhouding is de kop van deze minipapegaai erg groot en opvallend. Ook heeft hij een behoorlijk grote snavel. Bedenk wel dat een agapornis luid en doordringend kan krijsen. Voor het overige is het een speels en vrolijk vogeltje.

Zorg voor een behoorlijk ruime en stevige kooi want de agapornis is een echte sloper. Een kooi met horizontale spijlen die op de juiste afstand van elkaar zitten, de agapornis klautert graag. Hang of leg ook wat speelgoed in de kooi en wissel dit eens om met ander speelgoed. Hij is nog wel snel een keer uitgekeken op zijn speeltjes. Maar ze zijn bijzonder graag bezig met iets nieuws. Het moet wel speciaal speelgoed zijn geschikt voor de agapornis.

In tegenstelling tot grotere papegaaiensoorten, die al als huisdier werden gehouden door Alexander de Grote, zijn de dwergpapegaaien pas naar Europa gekomen sinds de 18e eeuw. Dwergpapegaaien worden tegenwoordig, vanwege de grote vraag, in grote aantallen gekweekt in gevangenschap. Het zijn ideale vogels vanwege hun kleine formaat, gemakkelijke omgang en de lage kosten om ze te houden. De drie bekendste soorten, die veel in de winkel of bij de kweker te koop zijn,zijn de Agapornis Roseicollis, de Agapornis Personata en de Agapornis Fischeri.

Wat eet een dwergpapegaai

Als voer kun je een zaadmengsel voor agaporniden geven of grote parkietenvoer maar let bij het grote parkietvoer er dan wel goed op dat er niet veel zonnebloempitten inzitten want die bevatten teveel vet. Trosgierst zijn ze ook dol op maar geef dit met mate want ook hier zit teveel vet in. Eén stengel in de 1 a 2 weken is voldoende.

En natuurlijk geven we de agapornis ook groenvoer, bijvoorbeeld komkommer, tomaat, spinazie, bloemkool, andijvie enz.

Vrijwel alle soorten fruit mag de agapornis eten maar geef nooit Advocado dat is erg giftig voor de meeste vogels. Een appel, banaan, peer, druif, sinaasappel, mandarijn, dadels, vijg of ananas mag allemaal maar nooit teveel.

Maagkiezel en grit is goed voor de vogel omdat dan het eten in de spiermaag beter verteert. Ververs elke dag het drink en badwater van de vogel.

De agapornis drinkt niet veel water maar daarom is het wel belangrijk om het elke dag te verversen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.