Reinigen van de vaatdoek moet zeker op 60 graden of meer.
De vaatdoek moet zeker iedere dag of om de dag grondig worden gereinigd. Een simpele manier, die aanwezige bacteriën zeker zal uitschakelen is wassen in de wasmachine op 60 graden of meer. Vaatdoeken moet je niet op een lagere tmperatuur gaan wassen daar dit niet alle ziektemakers zal doden.
Het is ook mogelijk om een vaatdoek mee te laten draaien in de vaatwasser maar zorg er dan voor dat de doek niet door de machine heen en weer kan zwerven. Ook de magnetron is een goede manier om een vaatdoek bacterievrij te reinigen. De doek moet wel goed genoeg verhit worden wil je alle bacteriën daadwerkelijk uitschakelen. Blijf om brand te voorkomen zolang in de buurt van de magnetron.
De vaatdoek wordt na gebruik vaak onder de kraan uitgespoeld, met of zonder chloor of desinfecterende middelen. Dit is altijd goed maar zal zeker de doek niet volledig reinigen. In de meeste gevallen blijven in de doek toch voedingsresten achter, die je zo op het oog niet zult waarnemen. Een goede reinigingsbeurt is dan ook geregeld nodig.
Tussentijds onder de kraan uitspoelen van een vaatdoek is nuttig maar niet hetzelfde als echt grondig reinigen (zoals in wasmachine, vaatwasser of magnetron).
Drogen vaatdoek
Gebruik een vaatdoek na een wasbeurt niet eerder dan dat deze volledig is gedroogd. De ziekmakende bacteriën die voorkomen in een vaatdoek kunnen niet tegen droogte. Met andere woorden een natte of vochtige vaatdoek kan bacteriën bevatten die dan ook nog sneller kunnen vermeerderen. Ga je met zo’n vaatdoek je aanrecht reinigen dan zorgen de aanwezige bacteriën alleen maar voor meer verspreiding.
Laat een vaatdoek al hangend drogen in plaats van plat neer te leggen op het aanrecht. De doek zal dan beter drogen. Je zou denken dat wanneer een vaatdoek heeft meegedraaid in de vaatwasser dat deze dan wel droog genoeg is. dit is niet zo en ook dan moet je de doek even gaan ophangen.
Welk materiaal
Dit maakt weinig verschil. De één gebruikt graag microvezeldoekjes en de ander doet het met de standaard vaatdoekjes. Beide zijn goed, als je maar niet erg grote dikke lappen stof gebruikt. Deze drogen te langzaam.
Gebruik van een sponsje
In veel keukens zie je op het aanrecht een sponsje liggen. Het is beter om gen sponsje te gebruiken daar deze vrijwel niet drogen. Ook zijn ze veel lastiger te reinigen. Bacteriën kunnen zich in een sponsje veel gemakkelijker vermenigvuldigen. Ook indien je met de hand afwast kun je beter een afwasborstel dan een sponsje gaan gebruiken.
Bron: Voedingscentrum