Dark Mode On / Off

Hypotheek overgesloten? Denk aan deze 3 belastingtips

hypotheek oversluiten

Steeds meer mensen sluiten hun lopende hypotheek over vanwege de lage rente, blijkt uit cijfers van Hypotheek Data Netwerk (HDN). Ook onder 60-plussers is dit populair. Wie minder hypotheekrente betaalt, kan ook minder hypotheekrente aftrekken bij de belastingaangifte. Daarom is het belangrijk om de voorlopige aanslag aan te passen na het oversluiten van uw hypotheek. Zo voorkomt u dat u moet terugbetalen. In dit artikel leest u drie belastingtips bij oversluiten.

Tip 1: Pas uw voorlopige aanslag meteen aan
Het oversluiten van uw hypotheek kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag. Want als u overstapt naar een hypotheek met een lagere rente, ontvangt u ook minder hypotheekrenteaftrek. Het is raadzaam om uw voorlopige aanslag aan te passen zodra u uw hypotheek hebt overgesloten. Als u dit niet doet, kan het zijn dat u maandelijks teveel geld ontvangt en dit later moet terugbetalen. Daar zit u niet op te wachten. In vier stappen past uzelf eenvoudig uw voorlopige aanslag aan. Op www.belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag leest u hoe u dit doet.

Tip 2: Check of oversluitkosten en de boeterente aftrekbaar zijn
Als u uw hypotheek oversluit bij dezelfde óf een andere geldverstrekker, betaalt u oversluitkosten. Dit zijn kosten die u maakt bij het oversluiten van de hypotheek. Denk aan taxatiekosten, notariskosten of kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie. Deze oversluitkosten zijn aftrekbaar in uw belastingaangifte.

Naast oversluitkosten betalen mensen vaak een boeterente als ze hun hypotheek oversluiten. Dit is een vergoeding die u aan uw geldverstrekker betaalt voor de misgelopen rente. Deze boeterente betaalt u zowel bij het overstappen naar een andere geldverstrekker als bij het oversluiten bij uw huidige geldverstrekker. De boeterente is meestal aftrekbaar in uw belastingaangifte. Wanneer u de boeterente in één keer betaalt, trekt u de boeterente in één keer af in de belastingaangifte over het jaar waarin u de boeterente hebt betaald. Betaalt u de boeterente niet in één keer, maar tijdens de resterende looptijd van de hypotheek? Dan kunt u de rente jaarlijks in de belastingaangifte aftrekken.

Tip 3: Ga na hoe het zit met een hypotheekverhoging
Sommige mensen verhogen hun hypotheek bij het oversluiten. Is dat bij u ook het geval? Dan mag u onder voorwaarden de hypotheekrente nog steeds aftrekken in de belastingaangifte. De twee voorwaarden zijn: u gebruikt de verhoging voor uw eigen woning én u lost de hypotheek binnen dertig jaar af, waarbij u elk jaar een bepaald bedrag aflost.

Meer weten?
Ga naar belastingdienst.nl/koopwoning voor meer informatie over een koopwoning en uw belastingzaken.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.