Dark Mode On / Off

In welke Italiaanse stad staat de Engelenburcht?

In welke Italiaanse stad staat de Engelenburcht

Het komt vaak naar voren als quizvraag. In welke Italiaanse stad staat de Engelenburcht? Het antwoord hierop is Vaticaanstad. Als je naar Rome gaat is je reis niet compleet zonder een bezoek aan Vaticaanstad.

Het is de thuisbasis van de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea. Het is de zetel van de Heilige Stoel of het rooms-katholieke pausdom. Maar je hoeft niet katholiek te zijn – of zelfs religieus – om Vaticaanstad te bezoeken en te waarderen.

in welke Italiaanse stad staat de Engelenburcht -Het antwoord hierop is Vaticaanstad

Vaticaanstad

Vaticaanstad is een van de belangrijkste bezoekersbestemmingen in Rome en een essentieel onderdeel van elk bezoek. Het heeft ‘s werelds grootste kerk, de grootste kunstmusea (waaronder de Sixtijnse Kapel) en het enorme, statige Sint-Pietersplein.

Met minder dan 0,5 vierkante kilometer is Vaticaanstad het kleinste land ter wereld. Dit is wat je er vindt:

 • Sint-Pietersbasiliek en -plein
 • Musea
 • Tuinen
 • Apostolisch Paleis (de residentie van de paus)
 • Vaticaan Necropolis (graf van St. Peter)
 • Postkantoor Vaticaan
 • Engelenburcht

Het Vaticaan: van 1929 tot heden

Het Vaticaan staat sinds de vroegste dagen van het christendom in Rome centraal in de katholieke kerk. Vaticaanstad bestaat pas sinds de ondertekening van het Verdrag van Lateranen in 1929 onafhankelijk van de rest van Rome.

Tegenwoordig ligt Vaticaanstad volledig binnen de grenzen van de stad Rome. Het functioneert echter als een onafhankelijke stadstaat met een eigen regering, wetten, administratie en infrastructuur.

Als hoofd van de katholieke kerk is de zittende paus het staatshoofd van het Vaticaan. De paus woont hier in de pauselijke vertrekken. Het kent iets meer dan 800 en is samengesteld uit leden van de Zwitserse Garde en leden van de geestelijkheid.

Locatie in Vaticaanstad en hoe daar te komen

Vaticaanstad ligt ten noordwesten van het centro storico of het historische centrum van Rome. Het ligt aan de andere kant van de rivier de Tiber, naast beroemde bezienswaardigheden zoals het Colosseum en het Forum.

Pro-tip: de enige openbare ingangen van de stadstaat zijn op het Sint-Pietersplein en bij de bezoekersingang van de Vaticaanse Musea.

Om Vaticaanstad te bereiken vanuit het centrum van Rome, steken veel mensen de Ponte Vittorio Emanuele II-brug over. Je kunt ook de alleen voor voetgangers toegankelijke Ponte Sant’ Angelo-brug passeren. Deze is ontworpen door Bernini en is bekleed met prachtige 17e-eeuwse beelden. Vanaf daar loop je de Via della Conciliazione op, een brede laan die uitkomt op het Sint-Pietersplein.

Openbaar vervoer naar het Vaticaan

Vaticaanstad is ook bereikbaar met bussen en de metro van Rome.

Voor een bezoek aan de Vaticaanse Musea is de dichtstbijzijnde metrohalte Ottaviano. Dat ligt ongeveer 7 minuten lopen naar de ingang van het museum. Verschillende stadsbuslijnen stoppen bij Piazza del Risorgimento. Dat ligt op slechts een paar minuten lopen van de ingang van het museum.

Om St. Peter’s met de bus te bereiken, is de dichtstbijzijnde halte Borgo Sant’Angelo bij Castel Sant’Angelo. Vanaf daar is het ongeveer 7 minuten lopen naar het Sint-Pietersplein.

Wat te zien in Vaticaanstad?

De topattracties in Vaticaanstad zijn het Sint-Pietersplein en de basiliek en de Vaticaanse Musea. Deze zijn allemaal te zien op één lange, drukke dag. Nadat je de musea hebt bezocht, kun je naar de Sint-Pietersbasiliek lopen om de kerk te verkennen.

Sint-Pietersplein

Een van de grootste openbare pleinen van Europa, het uitgestrekte Sint-Pietersplein, dient als monumentale introductie tot de Sint-Pietersbasiliek. Het ovaalvormige plein wordt omlijst door twee gebogen zuilengalerijen met dubbele zuilen. Deze stellen de armen van de kerk voor die de gelovigen omarmen.

De rij om de basiliek binnen te gaan vormt zich rechts, onder de portiek. Terwijl je in de rij staat te wachten, zie je de duidelijk gekostumeerde Zwitserse Garde.

St. Peters Basiliek

Eenmaal binnen in de basiliek wacht je een overweldigende ervaring.

De grootste kerk ter wereld is van vloer tot plafond bedekt met marmer, verguldsel, prachtig houtsnijwerk en kostbare relikwieën. De enorme omvang van de ruimte is overweldigend, precies zoals de ontwerpers het bedoeld hebben.

Hier zijn een paar hoogtepunten:

 • Michelangelo’s “Pieta”
 • Het enorme baldakijn (altaar) ontworpen door Bernini en geplaatst boven het graf van St. Peter
 • Het verbazingwekkende en uitgebreide koepelinterieur
 • De graven van tientallen pausen

Ook het graf van St. Peter zelf, die verankerd in de Vaticaanse Grotten is, die gratis te bezoeken zijn. Je kunt ook naar de top van de Sint-Pieterskoepel klimmen voor een adembenemend uitzicht over Rome.

Engelenburcht

Dit kasteel werd oorspronkelijk gebouwd als een mausoleum voor de Romeinse keizer Hadrianus en zijn familie in 139 na Christus. Het graf werd gebouwd aan de oever van de rivier de Tiber.

In de Middeleeuwen werd het kasteel omgebouwd tot een fort door keizer Aurelianus. Die er op zijn beurt een strategische locatie van maakte voor Romeinse oorlogsvoering. Sindsdien is dit kasteel door de handen van verschillende pausen gegaan en heeft het gediend als woonplaats, gevangenis, rechtbank en burcht.

Lees ook eens: Met vakantie in de autotrein naar Italië

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen