Dark Mode On / Off

Tips om je gebit te behouden!

Tips om je gebit te behouden

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat je langzaamaan verschillende tanden in je gebit verliest. Een simpele wortelkanaalbehandeling doet het niet meer en de tandarts vertelt je dat hij drie tanden moet trekken. In dit artikel vertellen we je precies hoe je ervoor zorgt dat zo’n scenario langer uitblijft en hoe je jouw gebit zo lang mogelijk gezond houdt!

Frisdrank, begin er niet aan

Het is zaak om van jongs af aan zo min mogelijk suiker en zuur te drinken. Neem bijvoorbeeld helemaal geen frisdrank zoals cola, sinas of cassis. Die dranken hebben niet alleen veel suiker, maar ook veel zuur wat het tandglazuur kan aantasten en kan zorgen voor slijtage. Eet ook niet te veel suiker, zodat je tanden lang gezond en sterk blijven.

Poets je tanden dagelijks tweemaal

Het is erg belangrijk om je tanden dagelijks twee keer te poetsen: zowel ’s ochtends als ’s avonds. Dat is natuurlijk precies hetzelfde als wat je tandarts jou altijd verteld, maar het is gewoon waar en daarom vertellen wij het je nog een keer. Tanden poets je met fluoride en als er veel voedsel achterblijft tussen de tanden dan is het raadzaam om te flossen. Je voorkomt hierdoor bovendien ontstoken tandvlees: gezond tandvlees begint nooit te bloeden als je het poetst. Over het algemeen wordt aangenomen dat het schoonmaken van een gebit met een elektrische tandenborstel een stuk beter is voor je tanden dan met een gewone tandenborstel. 

Eet slechts 7 keer per dag

Het is bewezen dat als je het aantal keren dat je eet en drinkt (behalve water) beperkt tot zeven keer per dag, dat je tanden dan beter kunnen herstellen en zich beter kunnen herstellen. Je tanden zijn op die manier niet telkens bezig om eten te kauwen. Het is bewezen dat je op die manier minder kans hebt op gaatjes.

Als er toch moet worden getrokken

Het is belangrijk om tanden die toch moeten worden getrokken, in te wisselen voor implantaten. Immers, als er een gat blijft, zullen andere tanden rondom daardoor meer worden gebruikt en daardoor sneller stukgaan. Ga daarom gelijk voor een implantaat, zodat de gehele rij tanden sterk blijft staan. Dergelijke kunsttanden zijn niet alleen goed om de gezondheid te behouden van de rest van het gebit, maar ziet er ook gewoon netter uit.

Ga regelmatig naar de tandarts

Het is zelfs met een kunstgebit belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan. Ga minstens één keer per jaar voor controle om te kijken naar de tanden en het tandvlees. Het is niet altijd lekker om naar de tandarts te gaan, maar hij weet het best hoe jouw tanden gezond kunnen blijven.

Geef je tanden een kans

Het is dus belangrijk om alle clichés die je ooit gehoord hebt op te volgen. Op die manier houd je je tanden sterk en schoon tot de dag waarop je ophoudt met eten: dan heb je ze namelijk niet meer nodig.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen