Dark Mode On / Off

Istanbul, op de grens van Oost en West

De grootste stad van Turkije, Istanbul, gebouwd op zeven heuvels, die op twee continenten liggen. Het heeft een Europees deel en een Aziatisch deel. Daartussendoor loopt de rivier de Bosporus. De Europese kant van de stad heeft vele bezienswaardigheden. Ga op zaterdag naar de grote overdekte bazaar (zondags gesloten) en geniet van de specerijenbazaar. Ernaast ligt de hectische open markt, proef ook hier de chaotische sfeer. De grote overdekte bazaar (Kapalicarsi Girisi) bestaat al vijf eeuwen. Veel juweliers en een ongelooflijk aanbod van juwelen, zowel antiek als namaak-antiek. Goud is er goedkoper dan bij ons.

Topkapi Paleis

De winkelstraat met trendy zaken als Gucci, Prada is de Abdi Ipekci Caddesi. Op zondag is er markt in de haven van Ortakoy, een wijk naast de Bosporusbrug. Veel kunst, zilveren sieraden, sjaals en tassen vindt je hier. Veel musea zijn ook zondags open. Enkele die je niet moet missen liggen dicht bij elkaar op een kwartiertje lopen van de grote bazaar.

Natuurlijk het Topkapi Paleis met zijn schat en haremkamer. Het is gebouwd in 1459 en een bezienswaardigheid. Bezoek daarna het vlakbij gelegen, Basilica-Cistern. Een uit het jaar 532 stammend enorm ondergronds waterreservoir, met honderden Byzantijnse pilaren en koepelplafonds. Neem een kijkje in de enorme, oude Haghia Sophia kerk met zijn indrukwekkende koepel en het mozaïek.

Allicht wordt nog een bezoek gebracht aan De Blauwe Moskee die er tegenover ligt. Prachtig tegelwerk en ’s avonds mooi verlicht. Misschien is het nu eerst tijd voor ontspanning. Dat kan in een van de mooiste en schoonste Turkse badhuizen, Cemberlitas

Hamami, dichtbij de grote bazaar. Is er nog tijd over dan is een boottocht over de Bosporus een aanrader. Wil je veel zien van Turkije in een dag dan is er de Turkse versie van Madurodam altijd nog. Veel beroemde gebouwen uit Istanbul maar ook uit de rest van Turkije zijn hier te zien.

Meer info: Klik Hier

Aanbevolen artikelen