Dark Mode On / Off

Ken en herken je eigen fiets

Diefstal van elektrische fietsen (en fietsen)

Noteer de gegevens van je fiets | Voor opname in het fietsdiefstalregister heb je de gegevens van je fiets nodig.

De ANWB raadt eigenaren van een fiets aan om de gegevens van de fiets, zoals framenummer, merk en kleur te noteren en ergens vast te leggen. Uit een onderzoek blijkt dat ingeval van fietsdiefstal meer dan de helft van de ondervraagden niet het framenummer van zijn of haar fiets weet. Dit is voor het doen van aangifte erg belangrijk om de gegevens op te kunnen slaan in het fietsdiefstalregister. Noteer ook het merk, kleur en belangrijke kenmerken. Misschien erg handig om een foto te maken van je fiets en deze ook bij de gegevens te bewaren.

Waar kan ik het framenummer vinden?
Wie nog in het bezit is van de aankoopbon van de fiets kan hiermee aantonen dat hij ook de eigenaar is. Ook staat het framenummer, het merk en type vermeld op de aankoopbon. Mocht je de aankoopbon niet meer in het bezit hebben dan is het framenummer eenvoudig op te zoeken. Op een fiets zijn vaak meerdere verschillende nummers te vinden. Het is van belang om het framenummer niet te verwarren met het serienummer.

Sinds 2006 bestaan er afspraken tussen de Nederlandse fietsfabrikanten over een herkenbaar framenummer. Zo bestaat het framenummer van een Batavus altijd uit twee letters welke door 7 cijfers wordt gevolgd. Voorbeeld BA4567123. Voor oudere fietsen zijn de nummers en de plek waar het nummer te vinden is verschillend. Het Centrum Fietsdiefstal heeft daar deze lijst voor opgesteld.

Bron: ANWB

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen