Dark Mode On / Off

Koken en verwarmen | Van gas op stroom

koken op stroom

Huishoudens zullen in de naaste toekomst over moeten stappen op meer gebruik van elektriciteit dan van gas

De vondst van het Groningse gas in 1959 heeft ertoe geleid dat heel Nederland sedert 1963 werd aangesloten op het aardgas. De eerste ontdekking vond plaats in mei 1959 in Kolham (gemeente Slochteren). Later zou blijken dat zich in de bodem van de provincie Groningen een enorme hoeveelheid gas bevond. De enorme gasbel was van groot belang voor Nederland en heeft mede bijgedragen aan de voorspoedige ontwikkeling van ons land.

Op de Eerste Kerstdag in 1986 worden de Groningers opgeschrikt door een aardbeving. De beving had een kracht van 3.0 op de Schaal van Richter. De jaren erna volgen tot aan vandaag nog meer dan duizend aardbevingen met alle gevolgen van dien. Veel woningen, boerderijen en bedrijven lopen materiele schade op. De oorzaak is duidelijk: het winnen van het gas. Inmiddels blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dat een groot aantal inwoners van de provincie Groningen zich niet meer veilig voelen en dat zo’n 10.000 mensen te maken heeft met acute stress-gerelateerde gezondheidsproblemen.

Geen gasaansluiting in nieuw te bouwen woningen

De Tweede Kamer wil dat meer nieuw te bouwen woningen niet meer worden aangesloten op het gasnet. Dit moet helpen om het gasverbruik snel te laten verminderen. Woningen worden dan aangesloten op het warmtenet of warmtepomp. Dit moet een begin zijn om Groningen niet langer te belasten door de gaswinning. Het ziet er dan ook naar uit dat in de toekomst alle woningen in Nederland geleidelijk aan zullen overstappen van gas op elektra. Hopelijk krijgen de Groningers snel duidelijkheid over het vergoeden van de ontstane schade en kan men dan eindelijk in alle rust gaan genieten van deze prachtige provincie.

Koken van gas op inductie

Ondanks de aanschaf van nieuwe pannen is koken op inductie nog niet zo heel veel duurder dan op gas. Een inductiekookplaat is een keramische plaat met daaronder een elektromagnetisch veld. De kookzones passen zich aan, aan het formaat van de pan.

Wel zijn voor inductie koken pannen nodig met een speciale magnetiseerbare bodem, herkenbaar aan het inductiesymbool.

Het voordeel van inductie koken is dat de kookplaat snel op temperatuur is en de kooktijd kort. Inductie koken is zuiniger dan koken op een ander elektrische kookplaat. Het nadeel van inductie koken is dat de aanschafprijs hoog is en er speciale pannen nodig zijn.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.