Dark Mode On / Off

Losse fietsverlichting op kleding toegestaan

Fietsverlichting controleren

Fietsverlichting controleren voor het te laat is.

Sinds 1 november 2008 is het toegestaan om losse lampjes als fietsverlichting te gebruiken. De lampjes moeten dan bevestigd worden op de bovenkleding en op het bovenlichaam of op tassen. De lampjes mogen niet knipperen en aan de voorkant moet het licht wit of geel zijn en aan de achterkant rood. Naast de lampjes blijven de reflectoren op de wielen en de trappers evengoed verplicht.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft uitgerekend dat als iedereen goede fietsverlichting zou voeren dat er dan jaarlijks 25 doden en 380 lichtgewonden minder vallen. De voorkeur gaat, ook bij Veilig Verkeer Nederland nog altijd uit naar de vaste fietsverlichting maar mocht om één of andere reden die niet aanwezig zijn dan kan worden volstaan met de losse lampjes. Zorg er wel voor dat je ook met de losse lampjes, wel als fietser wordt herkend. Zonder enige vorm van verlichting is allereerst uiterst gevaarlijk en het kan je een boete opleveren van 45 euro. Voor bromfietsers begint het bedrag bij 55 euro.

Bron: Bovag

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen