Tijdens deze zogeheten wisseljaren, ook wel de andropauze genoemd, zal de geslachtelijke activiteit afnemen als gevolg van een geleidelijke vermindering van de testosteron productie. Wel is het zo dat de man vrijwel zijn hele leven in staat is om kinderen te verwekken.
Bij de man, ten tijde van de midlifecrisis, kan het zich ook uiten als een psychische aandoening waarbij de stemming aanhoudend abnormaal negatief is en waardoor ook het dagelijkse functioneren verstoord kan raken. De man begint te voelen dat hij ouder wordt en begint te twijfelen aan zijn levensdoel. Terwijl de overgang bij vrouwen wordt veroorzaakt door een drastische daling van de vrouwelijke hormoonspiegel, wordt de overgang bij mannen veroorzaakt door een geleidelijke daling van het testosteron niveau.
Zowel bij mannen als bij vrouwen kan een onbevredigend gevoel ontstaan van, dit was het dus! Het besef dat een flink deel van het leven al achter je ligt en de onzekerheid of het leven dat je leidt nog wel genoeg bevrediging geeft.
Een aantal chronische aandoeningen komen bij ouder wordende mannen vaker voor, met name hart- en vaatziekten, osteoporose, prostaatproblemen en gewichtstoename. Door bewust te worden van deze aandoeningen, kun je stappen ondernemen om de gezondheidsrisico’s op tijd onder ogen te zien. De huisarts is de aangewezen persoon voor een goed gesprek.