Dark Mode On / Off

Omgaan met een borderliner

Omgaan met borderliner | Positieve en negatieve kanten borderline persoonlijkheidsstoornis en tips voor de omgang.

Borderline persoonlijkheidsstoornissen komen in veel verschillende vormen voor. Het is moeilijk er iets algemeens over te zeggen.

Heb je een vriendschap of relatie met een borderliner dan is deze vaak niet te vergelijken met relaties met “normale” mensen. Het omgaan met een borderliner is bijzonder. Je kunt met borderliners vaak veel lol beleven en het is nooit saai met ze. Het zijn vaak impulsieve, geestige mensen die geen blad voor de mond nemen. Ze vinden het heerlijk om in de belangstelling te staan en alle aandacht te krijgen. Dat is het positieve van dit verhaal.

Borderline persoonlijkheidsstoornis kent echter ook veel nadelen. Enkele nadelen van borderline zijn de hevige stemmingswisselingen, hevige twijfel aan zichzelf, de patiënt vraagt bij angst en depressie veel aandacht.

Een vriendschap met een borderliner is vaak benauwend omdat ze zich vaak helemaal aan je vastklampen en een grote verlatingsangst hebben. Om jezelf te beschermen moet je duidelijke grenzen stellen.

Een borderliner doet er alles aan om serieus te worden genomen. Daarom zullen verhalen worden gedramatiseerd, ook dit is een schreeuw om aandacht. Laat de borderliner merken dat je bezorgd bent (als dat nodig is). Help met praktische zaken, maar alleen als er om hulp wordt gevraagd.

Voor informatie en tips over het omgaan met een borderliner kun je kijken op de website van Stichting Borderline. Ook zijn er speciale forums voor borderliners en familie en vrienden van borderliners.

Bron: gezondheidsplein

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.