Dark Mode On / Off

Qi gong voor beginners: goed voor 50 plussers

Qi gong voor beginners goed voor 50 plussers

Qi gong (uitgesproken als chee gong, chee gung of chee kung) is een oude vorm van lichaamsbeweging uit China. Het bestaat uit een combinatie van bewuste bewegingen, stille houdingen, meditatie en ademhalingstechnieken. Qi gong is een holistische beoefening die lichaam, geest en ziel met elkaar verbindt.

Qi gong is onlangs over de hele wereld populair geworden vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Maar het is meer dan 4000 jaar geleden in China ontstaan. Het woord ‘Qi gong’ komt van ‘qi’, wat verwijst naar energie die in alle dingen aanwezig is (een universele levenskracht). En ‘gong’, wat bekwame cultivatie betekent.

Qi gong betekent daarom “energiewerk” of “bekwame cultivatie van energie”. Als beoefening werkt Qi gong door deze energie te verzamelen en te gebruiken voor meer bewustzijn, welzijn en vitaliteit. In deze blog diepen we het uit.

Qi gong voor beginners: wat zijn de voordelen?

Als een oefening die bewustzijn en aandacht op één lijn brengt met beweging, biedt Qi gong mentale, emotionele en fysieke voordelen. Wat Qi gong uniek maakt, is dat het voor iedereen anders is en dat iedereen er het zijne uithaalt.

Een paar gemeenschappelijke voordelen die door veel mensen die Qi gong beoefenen worden gedeeld, zijn echter:

  • Een groter gevoel van vrede
  • Kalmte
  • Verlichting van pijntjes en kwalen
  • Meer energie en vitaliteit.

Meer ontspanning, minder stress

Het cultiveren van qi heeft enorme effecten op het kalmeren van je geest. In je dagelijks leven word je geconfronteerd met allerlei scenario’s die je stress kunnen bezorgen. Het is verbazingwekkend wat slechts 10 minuten per dag kan doen. Het verminderen van stress en het verhogen van de ontspanning leidt ook tot een betere slaap. Daarnaast heb je minder nek- en schouderpijn en een lagere bloeddruk. Het helpt ook om depressie en angst te verlichten.

Qi gong is een effectieve vorm van ondersteuning geweest voor mensen die kampen met ziekte of andere belangrijke levensgebeurtenissen. Meer ontspanning en slaap resulteren ook in meer energie, waardoor vermoeidheid en burn-out worden bestreden. Door jouw energie te benutten door middel van meditatie, helpt Qi gong je om ruimte te creëren.  Hierdoor worden jouw stemmingen, houdingen en kijk op het leven verbeterd.

Lichamelijke conditie en lichaamsbeweging

Qi gong’s herhaling van eenvoudige houdingen en bewegingen met weinig impact zijn een geweldige manier om spieren te versterken. Alsmede om nieuwe spieren op te bouwen die je voorheen niet gebruikte. Dit resulteert in een verbeterde conditie, waardoor een sterke fysieke basis wordt opgebouwd. Qi gong’s unieke gebruik van stationaire houdingen helpt ook om uitlijning, balans en flexibiliteit te cultiveren. Degenen die oefenen, zien vaak een grote verbetering in atletische prestaties in het algemeen. De meeste mensen vinden dat het een geweldige aanvulling is op andere activiteiten zoals fietsen, wandelen of yoga.

Voor degenen die willen afvallen, biedt 1 uur Qi gong gemakkelijk het equivalent van 1 uur wandelen. Ook biedt het vele extra voordelen die verder gaan dan de lineaire beweging van wandelen.

Net zoals Qi gong stress vermindert, geeft het een aantal medische voordelen. Het bewegen van het lichaam samen met een gestage ademhaling helpt de bloedstroom te laten circuleren. Het masseert de inwendige organen, wat bijdraagt aan de cardiovasculaire gezondheid en het behoud van een gezond metabolisme. Qi gong staat er ook om bekend mensen te helpen die lijden aan carpale tunnel, artritis of gewrichtspijn.

Qi gong is ook een uitstekende vorm van preventieve geneeskunde: stress op afstand houden en het immuunsysteem versterken. Deze praktijken helpen het risico op ziekten te verminderen.

Verbinding en gemeenschap

Qi gong helpt je geest en hart open te stellen voor de wereld. Zodat je ruimte kunt maken voor jezelf en de mensen om je heen. Het beoefenen van Qi gong brengt mensen samen door middel van een verbinding van deze Universele energie genaamd “qi”. Of je nu alleen oefent, online een les volgt of samen met anderen, je zult verbinding en steun kunnen voelen.

Wat is het verschil tussen Qi gong en Tai-chi of yoga?

Qi gong, Taichi en yoga hebben veel gemeenschappelijke kenmerken door hun focus op adem, houding en beweging. Qi gong wordt soms zelfs Chinese yoga genoemd, omdat het veel raakvlakken heeft met yoga uit India. Yoga richt zich echter vaak op het vasthouden van diepe, intense rekoefeningen.

Qi gong neemt een zachte vorm van rekoefeningen aan, waardoor het gemakkelijk toegankelijk is voor mensen van alle leeftijden. Maar ook voor mensen met verschillende fysieke capaciteiten en gezondheidsproblemen.

Veel mensen vragen ook wat Qi gong anders maakt dan Tai Chi. Beide zijn meditatieve oefeningen die bewegings- en ademhalingstechnieken bevatten en vergelijkbare voordelen hebben. Qi gong-oefeningen richten zich echter over het algemeen op individuele oefeningen.

Tai Chi wordt doorgaans onderwezen als een complete vorm van gechoreografeerde bewegingen die hun wortels hebben in vechtsporten. Tai Chi en Qi gong worden vaak samen beoefend. Tai Chi-lessen beginnen en eindigen vaak met Qi gong-oefeningen en de Tai Chi-vorm wordt voor het grootste deel van de klas beoefend.

In plaats van de nadruk te leggen op lineaire, harde bewegingen zoals in Karate, gebruikt Qi gong cirkelvormige, zachtere bewegingen. Qi gong-oefenlessen zijn ook gericht op het ontwikkelen van de Universele Levenskracht die Qi wordt genoemd, meer dan in een Taichi-klas. Veel Tai Chi-lessen bevatten echter 10-30 minuten Qi gong.

Waar beoefen je Qi gong?

Qi gong kan vrijwel overal worden beoefend: je eigen huiskamer, buiten in een park, op een bankje. Het belangrijkste is dat je je prettig voelt bij het bewegen en dat je in een omgeving bent waar je kunt mediteren.

Heb je speciaal materiaal nodig om te oefenen?

Je hebt geen speciale uitrusting nodig, alleen jij en je adem. Afhankelijk van jouw behoeften, kun je zelfs besluiten om te gaan zitten om te oefenen. Qi gong is een zeer aanpasbare, flexibele oefening.

Hoe lang duurt een sessie?

Een Qi gong-oefensessie varieert: het kan zo kort zijn als tien minuten tot een uur of meer. Hoewel het niet elke dag hoeft te worden beoefend, is het beter om er een gewoonte van te maken. Dan kun je echt de voordelen voelen en een evenwichtige stroom van energie creëren.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen