Dark Mode On / Off

Ravenstein, historische kern met o.a.pittoreske huizen

Ravenstein is een Brabants stadje gelegen aan de maas. Deze stad is zeker een bezoekje waard voor iedere toerist. Het historische stadsgedeelte bezit twee kerken, een molen, vele pittoreske huizen, en oude stadspoorten met zijn vestingswerken uit de tijd van het kasteel van Ravenstein.

Stadsrechten in het jaar 1380

Wandelaars, fietsers en ook automobilisten zullen met een tocht door en om Ravenstein betoverd worden door haar schoonheid. Ravenstein kreeg in 1380 stadsrechten. Het stadje bleef eeuwenlang bestuurlijk een eiland tussen Brabants en Gelders gebied: het Land van Ravenstein was van 1397 tot 1629 Kleefs, behoorde vervolgens tot Neuburg-Palts.

Omdat Ravenstein buiten het gezag van de (protestantse) Staten-Generaal viel, was het net als enkele vergelijkbare stadjes aan de Maas een toevluchtsoord voor katholieken en vestigden zich er verschillende kloosterorden. Pas in 1805 wordt Ravenstein Nederlands.

Met de eeuwenoude grachten, straten en monumentale panden straalt het stadje iets bijzonders uit. Een stadswandeling – zelfstandig te maken of onder leiding van een stadsgids – is een mooie gelegenheid voor een uitgebreide kennismaking! Tussen Nijmegen en ’s Hertogenbosch gelegen aan de Brabantse kant van de Maas, is het stadje bereikbaar via de A50 of met de trein.

Bezienswaardigheden:

Ravenstein heeft een historische kern. Bezienswaardigheden zijn:

 • Rooms-Katholieke Kerk – Sint Luciakerk
  Nederlands Hervormde Kerk
  Stellingmolen – De Nijverheid
  Vlakglasmuseum
  Historisch stadscentrum
  Ravenstein heeft een stadsomroeper

Een kompleet dagje Ravenstein is te boeken op de website van www.toerismeravenstein.nl

Bronnen:
wikipedia
toerismeravenstein
stadjeravenstein

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen