Zilvervisjes kunnen ziekmakende bacteriën overbrengen en allergische reacties opwekken.
Zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes komen veel voor in woningen. De zilverkleurige insectjes komen in huis via de buren, of liften mee met spullen die u aanschaft. Ze kunnen ziekmakende bacteriën overbrengen en allergische reacties opwekken. Soms brengen de insectjes schade toe aan boeken, behang of dunne zijden kleding.
Zilvervisjes zijn insecten die behoren tot de zogeheten franjestaarten. Het zijn nauwe verwanten van de oven-, en de papiervisjes. Het drietal lijkt daardoor erg op elkaar: alle drie zijn ze paarlemoer/grijs gekleurd en ze hebben wel drie staarten.
Enkele zilvervisjes, papier- of ovenvisjes in huis kunt u prima zelf aanpakken. Maar als er sprake is van een plaag, dan is professionele bestrijding nodig.
Tips zilvervisjes
- Gebruik een lijmval of giftig lokaas om een enkel zilvervisje, papier- of ovenvisje te doden.
- Breng behang naadloos aan; papiervisjes gaan graag achter loszittende delen zitten.
- Controleer boekenkasten en schilderijen regelmatig op vraatschade, vooral als ze staan opgeslagen in een warme ruimte.
- Zilvervisjes verdwijnen als u vochtproblemen aanpakt. Papier- en ovenvisjes ziet u niet meer terug als u de woning beter ventileert, en de temperatuur onder 22 graden Celsius houdt.
- Een gespecialiseerd bedrijf gaat plagen van het zilvervisje of verwante soorten te lijf met chemische bestrijdingsmiddelen. Die kunnen ook schadelijk zijn voor de gezondheid; volg daarom de instructies goed op.
Herken zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes
Zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes zijn behoren tot de orde van de franjestaarten (Thysanura). Vanwege die verwantschap lijken de insecten erg op elkaar. Alle drie hebben ze lange voelsprieten en elk drie staarten. Ze worden tussen zeven en 11,5 millimeter lang. De visjes bewegen zich voort met een slangachtige kruipbeweging. Ze zijn paarlemoer of grijs van kleur; het ovenvisje heeft een donkere structuur op het lijf.
Overdag houden de visjes zich verscholen. Zilvervisjes houden vochtige, warme en donkere plaatsen. Papiervisjes gedijen juist in een droge, warme omgeving, zoals goed geïsoleerde, centraal verwarmde woningen.
Menu
De beestjes kunnen relatief oud worden. Het zilvervisje wordt zo’n drie jaar; het papiervisje overleeft wel zeven of acht jaar. Op het menu staan voornamelijk koolhydraten, zoals zetmeel, cellulose en suikers, maar de visjes eten ook dode insecten en schimmels.
Zilvervisjes eten onder andere behangstijfsel en vochtig behangpapier. Naadloos aangebracht behang helpt voorkomen dat de beestjes zich daar vestigen. Papiervisjes eten oude boeken, behang en schilderijen, en kunnen daar grote schade aan toebrengen. Ook zijde, foto’s, synthetische kleding, dun textiel en voedsel kunnen de visjes aantasten.
Verjagen en voorkomen
- Voor zowel papier- als oven- en zilvervisjes geldt: hoe lager de temperatuur, hoe trager het beestje zich voortplant.
- U verjaagt oven- en papiervisjes door de temperatuur in huis onder 22 graden Celsius te houden; de beestjes houden namelijk van een droge, warme omgeving van ten minste 22 graden Celsius.
- Zilvervisjes gaan dood bij een luchtvochtigheid van vijftig procent of lager. Ga daarom vocht in huis tegen: verbeter de ventilatie en pak vochtproblemen aan.
Hoe kun je de zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes te lijf gaan? Kijk op de website van MilieuCentraal
Bron: Milieu Centraal. Milieu Centraal informeert consumenten over energie- en milieubesparende mogelijkheden in het dagelijks leven. De informatie is beschikbaar via ‘www.milieucentraal.nl ‘