Dark Mode On / Off

Schoonmaakazijn is schoonmaakmiddel

Schoonmaakazijn | Een handige hulp bij het schoonmaken

Azijn is in heel veel verschillende soorten verkrijgbaar. In de Middeleeuwen werd azijn nogal eens gebruikt als geneesmiddel en voor verzorging van de huid. In vroeger jaren ontdekte men dat wanneer je bepaalde producten lang wilde bewaren, je deze in azijn moest leggen. De Franse naam voor azijn is vinaigre, wat letterlijk zure wijn betekent.

Werd het ook toen al veelvuldig gebruikt als schoonmaakmiddel, heden ten dage kennen we het zo nu ook nog. Toch zijn niet alle soorten azijn, overal voor te gebruiken.

Enkele soorten azijn
De vruchtenazijn. Door appelsap of druivensap te laten gisten, ontstaat er alcohol. Door de appelcider of wijn in aanraking te laten komen met lucht zorgt de van nature aanwezige azijnzuur-bacterie (die overgebracht wordt door fruitvliegjes) er vervolgens voordat de alcohol omgezet wordt in azijnzuur. Daarna wordt het gefilterd. Bij vruchtenazijn is het azijnzuur-gehalte lager dan van natuurazijn.

Natuurazijn
Deze soort azijn wordt ook wel brandewijnazijn genoemd. Natuurazijn heeft geen echt herkenbare smaak en mineralen en wordt gemaakt van suiker en water. Het is dan ook een goedkoop product.

Schoonmaakazijn
Zoals de naam aangeeft, dit is uitsluitend bestemd als schoonmaakmiddel en niet te gebruiken bij de bereiding van maaltijden. Je moet de schoonmaakazijn zo min mogelijk verdunnen want anders zal het weinig tot geen effect hebben als reinigingsmiddel. Het wordt veel gebruikt voor het schoonmaken van spiegels en ramen en zorgt ervoor dat er geen strepen achter blijven. Een vieze geur in de magnetron is goed te verdrijven door er een bakje met schoonmaakazijn in te zetten. daarna op de hoogste stand 3 minuten verwarmen. Een vieze geur verdwijnt en de magnetron is hierna ook gemakkelijker schoon te maken.

Schoonmaakazijn is ook als ontvetter een goed reinigingsmiddel, denk hierbij aan de afzuigkap of het fornuis. Echter niet op ijzer gaan gebruiken want dan ontstaat roestvorming.

Zelfs het toilet is te reinigen met schoonmaakazijn. Giet een kopje vol in het toilet en laat dit een nacht intrekken. Het toilet is nu eenvoudiger schoon te maken met een borstel en een nare geur is verdwenen. Wanneer je op het aanrecht bezig bent geweest om vis te bereiden kan de geur nog lang blijven hangen. Dit los je op door het aanrecht af te nemen onverdunde azijn.

En wil je het wasgoed eens lekker fris laten ruiken, doe dan een enkele keer een kopje schoonmaakazijn tezamen met iets soda, bij het wasgoed in de wastrommel. Het resultaat zal je verbazen.

Schoonmaakazijn wordt ook erg veel gebruikt voor het ontkalken van veel huishoudelijke apparaten.

Daarbij, het is niet milieu-onvriendelijk, biologisch afbreekbaar en wat dat betreft dus zo vaak je wilt te gebruiken.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.