Dark Mode On / Off

Resultaten test Shimano STEPS e-bike

Shimano STEPS e-bike

Resultaten test elektrische fiets met nieuwste generatie middenmotor, Shimano STEPS

Een samenwerking met de grootste fabrikant van fietsonderdelen Shimano en de website 50plusplein.nl heeft ertoe geleid dat wij het nieuwste systeem Shimano STEPS mogen gaan testen. Al in 2010 kwam Shimano met een eerste versie van deze STEPS aandrijving voor elektrische fietsen.

Het Shimano STEPS systeem, wat staat voor Shimano Total Electric Power, is in de loop der jaren verder ontwikkeld. Inmiddels is de tweede generatie van STEPS een complete aandrijfunit voor elektrische fietsen. De verwachting is dat Shimano met de ontwikkeling van dit nieuwste systeem een serieuze speler zal worden op de markt van elektrische fietsen.

De complete aandrijfunit met motor is geplaatst in het midden van de fiets, bij de trapas. Ook is alle belangrijke electronica is hierin gebouwd zodat weersinvloeden geen schade kunnen toebrengen aan dit belangrijke onderdeel. Ook is een e-bike hierdoor beter bestuurbaar. Het lichtgewicht systeem van de Shimano Steps heeft een krachtige lithium-ion accu. Een intelligent accubeheersysteem draagt bij aan een zo groot mogelijke actieradius.

De test van de Shimano STEPS e-bike

Onze testpersoon Anneke zal de elektrische fiets de komende weken gaan testen en hiervan medio augustus een uitvoerig verslag doen op 50plusplein.nl.

De door Shimano geleverde fiets leverde in ieder geval al een enthousiaste reactie op. De dames-uitvoering oogt uiterst sportief en de eenvoudige bediening van het systeem zal voor haar geen enkel probleem zijn.

De e-bike zal met name worden gebruikt voor woon-werkverkeer maar ook in de vrije tijd zal zij hier zeker menige afstand op afleggen.

Onderstaand mijn bevindingen van de Shimano test bike

GEBRUIKSGEMAK

Hoe voelt de fiets aan?
De fiets is aanzienlijk zwaarder dan een gewone fiets. Dit is vooral lastig als je de fiets wilt keren.
Is de display makkelijk te bedienen?
Het display is makkelijk te bedienen, er zitten aan de rechterzijde 8 “versnellingen” op en de keuze voor handmatig of automatisch schakelen. Daarnaast kun je aan de linkerzijde voor econ., norm., of high kiezen.
Wat vind je van de functie automatisch schakelen? Maakt het het fietsen eenvoudiger?
Wat mij betreft niet, bij automatisch schakelen voelt het soms wat schokkerig, alsof je een duwtje krijgt. Ik schakel liever handmatig. Bij stilstand wordt in alle gevallen teruggeschakeld naar stand 2, persoonlijk vind ik dat niet prettig bij het wegfietsen is deze stand voor mij te laag waardoor ik snel moet schakelen. De hoogste versnelling is 8, het zou nog wat hoger mogen zodat je iets langzamer kunt trappen als je de maximale snelheid hebt.
Wat vind je van de functie Walk Assist?
Deze functie voorkomt dat met de fiets aan de hand lopen te zwaar is.
Hoe werkt het opladen?
Dit is erg gemakkelijk. De accu ’s heeft nachts een enkele keer aan de stroom gelegen. Wanneer deze vol is kan er zeker rond de 100 km mee gefietst worden. De accu krijgt van mij dan ook een 10.
Hoe werkt de fiets op verschillende ondergronden, berg op en afwaarts?
De fiets fietst op alle ondergronden goed. Mijn ervaring is dat vooral op geasfalteerde fietspaden het prettig rijdt (overigens ook met een gewone fiets).  Zowel berg op als afwaarts gaat het prima.

ERVARING

Wat vind je van elektrisch fietsen?
Vooral voor woon-werk verkeer een goed vervoermiddel. Met de auto rijd ik er zo’n 15 minuten over met de elektrische fiets nog geen half uur. Voortdurend 25 km. Per uur.
Wel jammer dat de motor nogal lawaaierig is, dat schijnt echter normaal te zijn met een middenmotor.
Waar ben je heen gefietst en hoe was deze tocht?
Ik heb de fiets gebruikt voor woon-werk verkeer en voor een enkel ander tochtje.
Vooral woon-werk bevalt goed. Voor de andere tochtjes fietste ik samen met een fietser op een gewone fiets, ik heb dan het gevoel dat ik me moet “inhouden”.
Hoe staat het met je vermoeidheid, zou je dit vaker voor lange afstanden gebruiken?
Je raakt er in het geheel niet vermoeid van, komt niet bezweet aan. Een uitkomst dus.
Ik zou vaker de fiets pakken als het weer hier in Nederland niet zo onvoorspelbaar is, met een elektrische fiets zou ik dat wat vaker doen dan met de gewone fiets. Het kost immers geen inspanning.
Zou je elektrisch fietsen aanraden?
Zeker voor die mensen die wat moeilijker op een gewone fiets kunnen fietsen.
Voor mijn gevoel ben ik er zelf nog niet aan toe.

DESIGN

Hoe ziet de motor in de fiets eruit, is deze mooi weggewerkt/zit deze niet in de weg tijdens het fietsen?
Dat de motor duidelijk zichtbaar is vind ik wat minder, ook de ketting is open waardoor een broekspijp gemakkelijk vuil wordt.
De motor zit niet in de weg.

Mijn ervaring met de Shimano Steps is over het algemeen positief. Ik ben erg tevreden over de fiets en wie weet ga ik in de toekomst nog eens over op elektrisch fietsen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen