Dark Mode On / Off

Schaatsen slijpen en onderhoud

Schaatsen slijpen en onderhoud

Een paar goed geslepen schaatsen zijn nodig om goed vooruit te komen op het ijs. Het slijpen en onderhouden van schaatsen is dan ook erg belangrijk en eist de nodige aandacht.

Wat is er nodig om schaatsen te slijpen|

  • Een slijpsteen met een fijne en een grove kant
  • Een afbraamsteentje
  • Een droge doek
  • Een slijpblok
  • Een polijststeen is handig om de ijzers goed glad te maken, polijstolie en rij.

De slijpsteen kan na enige tijd holle gedeelten laten zien. Je kunt dit verhelpen door wat slijpkorrels over de glasplaat te strooien. Wanneer je vervolgens de steen er overheen haalt is deze binnen korte tijd weer als nieuw.

Het slijpen van de schaatsen
Controleer eerst de ijzers op oneffenheden, de ronding en mochten er roestplekjes zichtbaar zijn, verwijder deze dan eerst. Zet de schaatsen omgekeerd in het slijpblok. De linker schaats aan de rechterkant en de rechter schaats aan de linkerkant. De schaatsen moeten goed vastzitten, met de punten dezelfde kant op en allebei even hoog.

Eerst grof slijpen
De schaatsen moeten eerst grof worden geslepen. Zorg dat je de schaatsen recht voor je hebt staan. Je pakt nu de steen aan beide uiteinden vast. Ga dan schuinvoorwaarts richting over het ijzer. Eerst van links naar rechts, vervolgens van rechts naar links. Let er op dat je overal, met gelijke druk, evenveel afslijpt. Dan behoud je de ronding waarin de schaatsen geslepen zijn. Tijdens het slijpen de gehele steen gebruiken. De steen blijft dan langer vlak en het resultaat is beter.

Hoe lang moet je slijpen?
Je slijpt totdat de ijzers scherp zijn. Dit kun je controleren door met je nagels langs de binnen- en buitenzijde te raspen.

Polijsten
Wanneer blijkt dat de schaatsen voldoende scherp zijn begin je met het polijsten. Dit doe je met de fijne kant van de steen op dezelfde wijze als het grof slijpen. Om dwarsstrepen op de glijdvlakken te voorkomen ga je op het eind in de lengterichting over de slijpsteen.

Verwijderen van bramen
Wanneer bovenstaande is afgerond zul je merken dat er bramen op het ijzer zijn achter gebleven. Deze (“soort weerhaakjes”) kun je verwijderen door met een braamsteentje over de zijkant van het ijzer te gaan. Let er op dat het braamsteentje helemaal op het ijzer drukt.

Het afronden van de punt
Om gevaarlijke situaties voor mede-schaatsers te voorkomen, rond je de achterkant van de schaats af. Ook het afronden van de punt van de schaats wordt aanbevolen. Wie bovendien veel op natuurijs schaatst, ondervindt ook minder problemen met een kortere punt. Met een lange punt kom je eerder vast te zitten in scheuren en oneffenheden.

Onderhoud
Om lange tijd plezier te hebben van je schaatsen hebben ze wel enig onderhoud nodig. Na het schaatsen moet je ze goed afdrogen. Ook eenmaal in huis nog even goed weer nadrogen. De schaatsbeschermers zijn alleen om op te lopen. Laat ze er nooit omheen zitten. Wanneer het schaatsseizoen ten einde is moet je de schaatsen licht invetten en het leer van de schoen oppoetsen. Het komt regelmatig voor maar: schaatsen nooit laten drogen bij de verwarming.

  • Bronnen
  • IJswegencentrale Oostergo
  • Noordoostfriesland.nl
Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen