Een oliebol of een appelflap?

Oliebol of appelflap | De appelflap bevat de meeste calorieën

Wie zijn gewicht tijdens de Oud en Nieuw niet graag met sprongen omhoog ziet gaan kan in plaats van een appelflap dan beter een oliebol eten. In appelflappen zitten veel meer calorieën en in een appelbol nog veel meer. De minste calorieën, namelijk 80 komen voor in een appelbeignet. Een oliebol heeft gemiddeld genomen zo’n 120 kilocalorieën maar vergeleken met de appelbol die 570 kilocalorieën valt dat nog wel mee. Een appelflap bevat zo’n 400 kilocalorieën.

Wanneer je zelf de oliebollen gaat bakken kun je dat het beste doen in vloeibaar vet. Zorg ervoor dat het vet minimaal 180 graden heet is. De oliebollen schroeien dan snel dicht en zullen veel minder vet opnemen. Dit is goed te controleren door een stukje brood in de hete olie te gooien voor je begint met bakken. Zakt het brood naar de bodem dan is de olie niet heet genoeg en wanneer het brood heel snel bruin wordt dan is de olie te heet.

Het brood moet mooi bruin kleuren, dan is de temperatuur helemaal goed. Wil je echt je gewicht goed op peil houden maar toch kunnen genieten van deze lekkernij, maak de oliebollen dan een stukje kleiner.

Bron: Voedingscentrum