Dark Mode On / Off

Schenken aan uw kind: hoe zit dat precies?

https://www.50plusplein.nl/Financieel

Een schenking aan je kind? Het liefst geef je ze een vliegende financiële start. Een leuk extraatje van tijd tot tijd, of een structureel steuntje in de rug. Maar hoeveel mag je eigenlijk belastingvrij schenken aan een kleinkind, zonder dat er een belastingheffing op de deurmat valt? Dat is verderop in het artikel te lezen.

Belastingvrij schenken aan kind

Als ouder mag je elk jaar een maximum bedrag belastingvrij schenken aan je kind. In 2021 is dit € 6.604 per kind per jaar. Dit bedrag geldt voor beide ouders samen, ook als de ouders bijvoorbeeld uit elkaar zijn. Schenk je (samen) meer geld? Dan moet je kind schenkbelasting betalen. Door jaarlijks te schenken kan je kind zo een mooie spaarpot opbouwen. De spaarrente is al lange tijd erg laag, om vermogen op te bouwen is beleggen een aantrekkelijk alternatief. Door te beleggen voor je kind vergroot u de kans op een hoger rendement.

Voorbeeld schenking aan kinderen (2021)

Je schenkt als vader € 3.500 aan je kind. Ook de moeder doet een schenking van € 3.500. Samen schenken jullie dus € 7.000. Jullie kind moet schenkbelasting betalen over € 394 (€ 7.000 minus € 6.604).

Fiscaal voordelig schenken aan kleinkind

Ook grootouders (en anderen) kunnen een bedrag schenken aan hun kleinkind. Voor opa’s en oma’s geldt wel een ander vrijstellingsbedrag. Per jaar mogen zij per persoon maximaal € 3.244 belastingvrij schenken (2021). Grootouders mogen dus los van elkaar schenken aan hun kleinkind.

Een groter bedrag schenken aan je kind

Eén keer in je leven mag je belastingvrij een groter bedrag schenken aan een kind. Dit kan als het kind minimaal 18 en maximaal 39 jaar is. Schenk je zonder een specifiek doel en mag je kind zelf bepalen wat hij/zij met het geld doet? Dan mag je eenmalig € 26.881 schenken (2021). Je kind hoeft hierover geen schenkbelasting te betalen, maar moet wel inkomstenbelasting betalen als zijn of jaar vermogen boven de vrijstellingsgrens uitkomt. Ook kun je overwegen om een geschonken  bedrag te gaan beleggen.

In bijzondere situaties wil je een groter bedrag belastingvrij kunnen schenken, lees voor meer informatie snel verder op de belastingdienst . Voor een dure studie mag je eenmalig € 55.996 euro (2021) schenken. En wil je je kind helpen bij de aankoop van een eigen huis? Dan mag je eenmalig € 105.302 (2021) schenken.

Goed om te onthouden 

– Je kind moet tussen de 18 en 40 jaar zijn.
– De belastingvrijstelling komt in plaats van de basisvrijstelling van € 6.604.
– De belastingvrijstelling geldt maar één keer.
– Het kind moet belastingaangifte doen over de bedragen van de hoge vrijstelling.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.