Beleef Schiermonnikoog | Bekijk de bloemen in het duin, voel de wind door je haren op het strand
Zestien kilometer lang en vier kilometer breed. Het bezit een woonkern, die eveneens Schiermonnikoog heet. Dit dorp is rond 1760 gebouwd. De helft van alle planten en bloemen die in de Nederlandse flora staan vermeld, zijn op het Waddeneiland Schiermonnikoog terug te vinden. Het grootste gedeelte van dit veelzijdige eiland is natuurgebied, men vindt er zowel duinen, strand, bossen, wad en polder. De rust en stilte hoeven er dan ook niet gezocht te worden. Alleen de eilandbewoners mogen van hun auto’s gebruik maken, de gasten moeten dit vervoermiddel achterlaten op de parkeerplaats in het Groningse Lauwersoog, vanwaar de boot vertrekt.
Kijk op afstand naar Friesland en Groningen
Vanaf de duintop op Schiermonnikoog zie je bij goed weer de provincies Friesland en Groningen liggen. De afstand is niet groot, hoogstens vijftig minuten varen. Reden waarom veel mensen, vooral in het voor- en najaar, zo nu en dan een dagje of een weekend naar Schiermonnikoog komen. Het uitgebreide net van wandel-, fiets- en ruiterpaden nodigt de vakantieganger uit om actief van de omgeving te genieten. Fietsen zijn volop te huur. In de zomer zijn natuurlijk het strand en de zee de grootste trekkers.
Geruststellende gedachte voor ouders met jonge kinderen is wellicht dat een deel van het brede strand in het hoogseizoen bewaakt wordt.
Een stukje eilander geschiedenis
De eerste bewoners van Schiermonnikoog waarvan men kennis heeft zijn de monniken van het klooster Claercamp uit Friesland. Van deze monniken is bekend dat die zich veelal bezig hielden met het ontginnen van landbouwgronden. Het standbeeld van de Schiere monnik ontworpen door Martin van Waning
Om deze Cistercinzer of Schiere monniken, die behalve voor Schiermonnikoog voor het gehele noorden van betekenis zijn geweest, te eren, is in 1961 een standbeeld van een Schiere Monnik onthuld op het Willemshof naast het gemeentehuis.
Friesland wordt eigenaar van eiland
In 1580, ten tijde van de Reformatie, zijn de Staten van Friesland eigenaar van het eiland geworden. Om van Schiermonnikoog wat opbrengsten te krijgen verpachte men de gronden op het eiland. Deze opbrengsten vielen nogal tegen en bovendien was er nogal eens wat onrust op het eiland waardoor de orde weer hersteld moest worden. Hierdoor, en het feit dat de Staten grote schulden hadden, werd besloten in 1638 het eiland te verkopen.
Catharina Maria Stachouwer Van 1638 tot 1859 is het eiland eigendom geweest van het geslacht Stachouwer, later Tjarda van Starkenborgh Stachouwer. Deze familie legde de grondslag voor de vorm van het dorp zoals we dat nu kennen; een dorp opgebouwd in zogenaamde Streken. Een groot aantal straatnamen zoals bijvoorbeeld Voorstreek, de Middenstreek, Langestreek en Noorderstreek herinneren nog steeds aan deze karakteristieke dorpsinrichting.
In 1859 kwam het eiland in handen van mr. J.E. Banck. Mr. Banck realiseerde op eigen kosten een dijk die het dorp tegen de zee moest beschermen. Op de nieuw ontstane poldergronden, de Banckspolder, kon de landbouw worden uitgebreid. Op zijn mr. John E. Banck favoriete plekje op de dijk die hij liet aanleggen staat heden ten dage een stenen bank met uitzicht over de Waddenzee. Deze bank staat bij eilanders nog steeds bekend als De bank van Banck of Bancks Bank.
1878 werd eiland opnieuw doorverkocht
In 1878 werd het eiland doorverkocht aan de Duitse graaf Hartwig Arthur von Bernstorff. Deze liet voor de houthandel een naaldbos aanplanten en zorgde voor de aanleg van de eerste veerdam, de huidige jachthaven. Toen hij in 1940 overleed erfde zijn zoon Bechtold Eugen Graf von Bernstorff het eiland. Krachtens het Besluit Vijandelijk Vermogen uit 1944 verviel het eigendom van het eiland na de Tweede Wereldoorlog aan de Nederlandse Staat waarmee voorgoed een einde kwam aan het eiland Schiermonnikoog als privebezit.
Heden ten dage maakt het eiland deel uit van de provincie Friesland.
Vogeleiland
Ook is Schiermonnikoog bekend als vogeleiland. Zelfs in het toeristisch hoogseizoen huizen hier nog altijd veel meer vogels dan mensen. s Avonds zijn er, na een dag actief recreeren, voldoende gelegenheden om lekker te dineren en van een goed glas wijn te genieten.
Schiermonnikoog is al vanaf 1989 een Nationaal Park, een bijzonder natuurgebied dat goed beschermd moet worden voor de generaties die na ons komen. Het is een onderdeel van een keten van 20 Nationale Parken die samen een beeld geven van de verscheidenheid aan natuurlijke landschappen die je in ons land aantreft.
Er wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan, in het Bezoekerscentrum wordt informatie gegeven en er zijn volop mogelijkheden om de natuur en cultuur van het eiland te beleven. Je treft er dan ook een goed onderhouden net van wandel- en fietspaden aan, waardoor je die natuur overal optimaal kunt beleven.
Die natuur is er voor ons allemaal, vandaar dat er op Schiermonnikoog maar weinig is afgesloten. Er zijn dan ook veel manieren om het eiland te ontdekken en te genieten van die prachtige natuur.
Bekijk de bloemen in het duin, voel de wind door je haren op het strand, hoor de vogels op de kwelder, proef de zilte smaak van zeekraal en ruik de modder op het wad. Kortom: beleef Schiermonnikoog!
Strand
De stranden van Schiermonnikoog worden tot de breedste van europa gerekend. De zee voor de kust van het eiland, de “onderwaterdelta”, is er ondiep. De zandbanken die daar ontstaan, verplaatsen zich in de richting van het eiland en groeien vast aan het strand, dat zo nog breder wordt.
Er is genoeg ruimte voor een ieder om te zonnen, zwemmen, vliegeren of heerlijk langs de waterlijn te lopen. Bij de diverse strandovergangen zijn borden geplaatst waarop u duidelijk kunt aflezen wat wel of niet is toegestaan op dat stuk strand. Zo zijn bijvoorbeeld stuntvliegeren en naaktrecreatie niet op het gehele strand toegestaan.
Op de banken voor het strand kunt u regelmatig zeehonden zien liggen. Het is niet aan te raden om de geul over te steken naar de zandbanken, hoe aantrekkelijk en vredig het er ook uitziet. Bij opkomend water kunt U in een vrij korte tijd ingesloten raken door het opkomende zeewater. Bovendien zijn er enkele plaatsen in de geul met een dikke sliblaag of drijfzand waarin U vast kunt blijven zitten.
De meest oostelijke punt van het eiland heet de Balg.
De Balg is een enorme zandplaat van ongeveer 2 kilometer breed. Een bezoek aan de Balg is zeker de moeite waard.
Bron: vvv schiermonnikoog