Dark Mode On / Off

Slaapproblemen bij ouderen: oorzaken en oplossingen

Lekker kunnen slapen is heel belangrijk voor je gezondheid, mentaal en fysiek. Naarmate we ouder worden, kan het zijn dat we te maken krijgen met slaapproblemen. Het wordt lastiger om in slaap te vallen, we worden vaker wakker en we slapen onrustiger. Dat is natuurlijk heel vervelend, het kan leiden tot vermoeidheid en een slechtere gezondheid. In deze blog kijken we naar de oorzaken van deze vervelende slaapproblemen en natuurlijk zetten we ook een aantal oplossingen op een rijtje om je te helpen van deze slaapproblemen af te komen.

Waar komen die vervelende slaapproblemen vandaan?

Slaapproblemen kunnen heel veel oorzaken hebben. Een slaapprobleem kan ontstaan door een verandering in het slaappatroon, als je ouder wordt dan verandert je ritme. Je gaat eerder naar bed, je staat vroeger op of juist andersom. Je lichaam en je geest hebben tijd nodig om te wennen aan dit nieuwe ritme. Dit kan leiden tot een verstoorde nachtrust en dat willen we juist voorkomen. Slaapproblemen kunnen ook ontstaan door fysieke gezondheidsproblemen. Als je ouder wordt krijg je helaas ook te maken met lichamelijke klachten en ook dit maakt het lastiger om goed te slapen als het bedtijd is. Als je medicatie slikt, kan het ook zijn dat dit je slaap belemmert. Sommige medicatie heeft dit jammer genoeg als bijwerking. Natuurlijk heeft je slaapomgeving ook een gigantische invloed op je slaap. Een oncomfortabel bed is natuurlijk geen plek om lekker te kunnen slapen.

De oplossing voor je slaapproblemen

Nu je weet waar die vervelende slaapproblemen vandaan komen, wil je natuurlijk ook weten hoe je dit kan oplossen. Ten eerste is het belangrijk om een consistent slaapschema aan te houden, natuurlijk lukt dit niet altijd. Maar probeer elke dag min of meer rond hetzelfde tijdstip te gaan slapen en ook rond hetzelfde tijdstip op te staan. Dit helpt je lichaam te wennen aan dit ritme, wat het makkelijker maakt om in slaap te vallen. Als je erg last hebt van slapeloosheid of andere slaapproblemen door je medicatie, kun je eens in gesprek gaan met je dokter om te kijken of er misschien een andere oplossing is om je slaapproblemen te verminderen. Om goed te kunnen slapen kan het ook helpen om regelmatig te bewegen. En dit hoeft echt geen heftige training te zijn, een wandeling kan al genoeg zijn om te helpen met een goede nachtrust.

Een comfortabel bed en een goede slaapomgeving

Een van de belangrijkste dingen voor een goede nachtrust is een comfortabel bed. Als je niet lekker ligt in je bed, kun je natuurlijk niet lekker slapen. Een comfortabel bed begint met een goed matras, een lekker kussen en een kwalitatief dekbed. De beste keuze is een dekbed 240×220, als dat natuurlijk de afmeting is van je bed. Maar ook als je bed iets kleiner is, kan het fijn zijn om deze afmeting te kiezen. Ook handig als je partner de neiging heeft om je deken te stelen ‘s nachts. Ook dat kan je nachtrust verstoren en dat willen we nou  juist voorkomen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen