Op ongeveer 8 uur vliegen vanaf Amsterdam komen we aan in Suriname. Mede vanwege de taal voel je je hier direct thuis. Al snel kom je erachter dat Suriname een smeltkroes is van verschillende culturen en dat de levendige samenleving op een uitbundige manier met elkaar omgaat. Hoewel het land in toenemende mate ook door toeristen wordt bezocht kom je hier geen grote massa’s buitenlanders tegen. Het toerisme krijgt veel aandacht maar staat nog wel in de kinderschoenen. In Paramaribo zijn overigens voldoende goede hotels om te overnachten.
Suriname prijst zich gelukkig met een prachtige natuur en ongerepte oerwouden. Het land verkennen gaat het beste met kleine vliegtuigen die op veel plekken in de jungle op- en neerstijgen. Met een auto door Suriname reizen zal niet echt meevallen.
Klimaat
Het klimaat in Suriname is zonnig en aangenaam maar wel vochtig. Vanaf begin december is het de kleine regentijd welke begin februari stopt maar eind april wordt doorgezet door de grote regentijd tot half augustus. Plotseling opkomende, hevige regenbuien zijn mogelijk. Meestal zie je de buien wel aankomen en als je de kans hebt om te schuilen, doe dit dan want een paraplu zal niet veel bescherming bieden. Door de hoge luchtvochtigheid zal een regenpak ook niet ideaal zijn. De grote droge periode valt in Suriname tussen half augustus tot begin december.
Bevolking
De bevolking van Suriname is uiterst vriendelijk en zal je met open armen ontvangen. Door de grote culturele verschillen tussen de bewoners van Suriname kun je op de menukaarten ook veel verschillende gerechten tegenkomen. Tijdens de lunch eten de Surinamers meestal de bekende Hindoestaanse roti. Verder wordt overal rijst met kip gegeten. Probeer ook eens een gerecht uit de Creoolse keuken. Heri heri zijn gekookte aardvruchten met zoute vis. Bij vrijwel alle maaltijden is een overdaad aan heerlijke vruchten.
Jungle
Wie Suriname bezoekt zal zeker ook een tocht willen maken door de jungle. Er bestaan verschillende mogelijkheden voor een expeditie door de Surinaamse oerwouden. Het reisbureau kan je hierover informeren. Vanaf het vliegveld in Paramaribo gaan er ook vluchten naar het 270 kilometer verderop gelegen Kasikasimagebergte. Eénmaal in het dorp Palumeu, middenin het ongerepte regenwoud, breng je de tijd door tussen de daar woonachtige indianen. Een belevenis op zich. De twee indianenstammen in het dorp voorzien in hun levensonderhoud door de visvangst, akkerbouw en middels de jacht. De veelheid aan producten die zelf gefabriceerd zijn, worden veel in Paramaribo verkocht.
Paramaribo
Tweederde van de Surinaamse bevolking woont in of rond Paramaribo. De multiculturele samenleving bestaat uit stadscreolen, boscreolen, Indianen maar ook Hindoestanen en Javanen maken deel uit van de Surinaamse gemeenschap. In Paramaribo kom je nog veel huizen en gebouwen tegen die typisch Nederlands zijn. Paramaribo heeft voldoende bezienswaardigheden die een bezoek rechtvaardigen. Middelpunt van de stad is het Onafhankelijksplein, hier tegenover zien we het presidentiële paleis. Rond het plein zijn vele historische gebouwen met een prachtige architectuur. De grootste overdekte, Centrale markt is aan het eind van de Waterkant. Hier krijg je een goede indruk van alle Indiase en Afrikaanse invloeden. De geschiedenis van Suriname is te vinden in Fort Zeelandia. Het gebouw, al meer dan 350 jaar oud, is ingericht als museum.
Voorzorgsmaatregelen
Voor een bezoek aan Suriname zijn wel enkele voorzorgsmaatregelen nodig. Wie de binnenlanden wil bezoeken zal zeker maatregelen moeten treffen tegen malaria. Voor alle informatie over de nodige vaccinaties kun je terecht bij de plaatselijke GGD. Regel dit minimaal 6 week voor aanvang van de reis. Wie medicijnen gebruikt doet er verstandig aan om voldoende voor eigen gebruik mee te nemen. Daarnaast is een EHBO-doos met anti-muggenspray / zalf etc onontbeerlijk.