Dark Mode On / Off

Tips bij warm weer en katten

kat heeft aandacht nodig bij hoge temperaturen

Katten verdienen ook beetje extra aandacht bij hoge temperaturen.

Wanneer tijdens de zomermaanden de temperatuur buiten flink oploopt dan hebben onze huisdieren wat extra aandacht en verzorging nodig. Met name katten kunnen erg veel last van de warmte ondervinden. De dikke vacht en het feit dat katten alleen maar kunnen zweten middels de voetzooltjes zorgen ervoor dat katten minder goed kunnen afkoelen. Wanneer een kat veel last van de warmte heeft zullen ze meer hijgen om toch enigszins af te koelen. Hierdoor verliezen ze aardig wat vocht. Overdag zal de kat vaak een koel plekje opzoeken waardoor het niet zo snel opvalt dat een kat meer dan normaal hijgt. Katten die alleen maar binnenshuis blijven, kunnen niet zelf een beetje frisse lucht opzoeken. Hier moeten we extra alert op zijn. Ook de oudere katten en kittens verdienen wat extra aandacht, zij hebben over het algemeen meer dan andere last van de hitte.

Hoe voorkom je problemen?

  • Zet op enkele plekken in de woning bakjes met vers water neer. Wanneer de kat ook buiten loopt, een bakje water op een schaduwrijke plek neerzetten.
  • Kan de kat buiten alleen maar in de zon lopen, hou hem dan binnen.
  • Wanneer de kat zienderogen veel last van de hitte heeft dan kun je hem inwrijven met een natte doek of aaien met koele, natte handen.
  • Wanneer het erg warm is dan kun je beter geen spelletjes met de kat spelen.
  • Diepvriesblokjes in plastic kun je in een doek wikkelen en in de mand van de kat leggen, dit geeft veel verkoeling.
  • Wanneer een kat is bevangen door de hitte zal deze niet meer gaan drinken. Het is zeker nodig om de kat water te geven, zonodig met een spuitje.

Wanneer een kat is bevangen door de hitte, is een bezoek aan de dierenarts met spoed noodzakelijk. Verder is het beter om niet noodzakelijke afspraken uit te stellen tot het weer iets koeler is.

Witte katten binnen houden

Witte katten kunnen bij extreme warmte het beste in huis gehouden worden. De oren en het neusje van witte katten kan verbranden door de zon. De oren kun je in ieder geval beter insmeren met zonnebrandcrème. Door de zon kan zich kanker ontwikkelen aan de oren. Dat de zon ons goed doet en wij ervan kunnen genieten is het voor katten vaak een periode waarin ze zich minder gelukkig zullen voelen.

Bron: Zwerfkat.com

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.