Dark Mode On / Off

Toename wintersport ongelukken op de piste

ongelukken op de piste

Wintersport Niet kennen pisteregels maakt slachtoffers

Niet kennen pisteregels maakt slachtoffers

Steeds meer wintersporters krijgen een ongeluk op de piste, variërend van kneuzingen tot botbreuken. In de kerstvakantie zijn al meer ongevallen gemeld dan met kerst 2008 en over twee weken begint de voorjaarsvakantie. Dan gaan de meeste Nederlanders, zo’n half miljoen wintersporters, naar de sneeuw. Een flinke toename van het totaal aantal ongelukken kan niet uitblijven.

Een van de oorzaken van ongevallen is de toenemende drukte. Maar ook onbekendheid met de verkeersregels op de piste speelt een grote rol. Recent onderzoek wijst uit dat slechts één op de drie wintersporters weet dat er pisteregels zijn van de Internationale Ski Federatie, maar deze niet kent. De pisteregels zijn opgesteld om ongelukken te voorkomen. Zij gelden voor alle landen, op alle pistes en voor alle wintersporters.

Volgens woordvoerder Joris Gieske van de Nederlandse Ski Vereniging moeten de pisteregels orde scheppen: “Vergelijk wintersporten maar met druk stadsverkeer. Iedereen skiet door elkaar heen met de gemiddelde snelheid van een brommer. Dan moet je wel rekening houden met elkaar, anders vergroot je de kans op ongelukken. Bovendien is het asociaal om dit niet te doen omdat anderen dan dubbel moeten opletten.”

Al sinds de invoering van de pisteregels in 1967 is iedere wintersporter verplicht deze te kennen en zich eraan te houden. Gieske: “Iemand die dit niet doet en een ongeluk veroorzaakt, kan aansprakelijk worden gesteld voor de financiële gevolgen. Ook kan hij strafrechtelijk vervolgd worden. Maar los daarvan; het naleven van de regels vergroot ook het wintersportplezier. Als niemand elkaar in de weg zit op de piste, kan iedereen lekker zijn eigen ding doen.”

De 10 pisteregels van de Internationale Ski Federatie (FIS)

Houd rekening met anderen
Iedere skiër moet zich altijd zo gedragen dat hij anderen niet in gevaar brengt of schade toebrengt.

Beheers je snelheid bij het skiën
Iedere skiër moet zich qua snelheid en skistijl aanpassen aan zijn eigen capaciteiten, de toestand van de piste en het weer.

Kies een veilig spoor
Wanneer een skiër een andere skiër van achteren nadert, moet hij zijn spoor zo kiezen dat hij de ander niet belemmert of in gevaar brengt.

Voorzichtig inhalen
Inhalen mag van alle kanten, maar wel op een veilige afstand om de ingehaalde niet in zijn bewegingen te belemmeren.

Kijk uit bij oversteken en invoegen
Een skiër die zich (weer) op de piste wil begeven of een piste wil kruisen, moet zich ervan vergewissen dat hij daarbij niet anderen of zichzelf in gevaar brengt. Dit geldt ook na iedere stop.

Nauwe passages vrijhouden
Een skiër mag niet zonder noodzaak op nauwe of onoverzichtelijke gedeelten van een afdaling stilstaan. Wie op zo’n helling valt of wil stoppen moet zo snel mogelijk de weg vrijmaken en naar de kant gaan.

Klimmen en lopen altijd langs de kant van de piste
Een klimmende skiër mag alleen de zijkant van een afdalingstraject gebruiken. Hetzelfde geldt voor een skiër die te voet afdaalt.

De ‘verkeersborden’ volgen
Iedere skiër moet zich aan de pistemarkeringen en waarschuwingstekens houden.

Hulp verlenen bij ongelukken
Bij ongelukken is iedereen verplicht hulp te bieden.

Legitimatie verplicht
Iedereen, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet bij ongevallen zijn persoonsgegevens verstrekken.

Op de website van Nederlandse Ski Vereniging vindt u naast deze regels ook alle ander tips voor een ideale voorbereiding op uw wintervakantie: http://www.wintersport.nl.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen