Dark Mode On / Off

Tsjechie – Adelaarsgebergte is waar paradijs

Adelaarsgebergte | Geschapen voor prachtige wandeltochten

Het Adelaarsgebergte is een waar paradijs voor wandelaars, fietsers, langlaufers en skiers. De gebergten en hun voorgebergten zijn niet getroffen door het zgn. harde toerisme. U vindt hier geen immense hotelcomplexen, maar meer accommodatie mogelijkheden in kleinere hotels of prive. Een andere voordeel is de afwezigheid van dichtbevolkte gebieden met grote steden. De stadjes hier zijn vaak kleiner, verzorgd en in het hele gebied treft u de goed bewaarde volksarchitectuur aan. Dit gebied is rijk aan kerkelijke monumenten, burchten, kastelen, natuurschoon en traditionele ambachten. Het is een ideaal gebied voor familievakanties en ook voor degenen die graag iets ontdekken.

Het officiële toeristische gebied het Adelaarsgebergte en de regio Podorlicko bestaat in feite uit twee zelfstandige bergmassieven: Het Adelaarsgebergte, Krlick Snenk en het voorgebergte van het Adelaarsgebergte. De bergen zelf en hun naaste omgeving maken deel uit van het Sudetengebied waar voor de Tweede Wereldoorlog de Duitse bevolking domineerde, zodat ook de vroegere namen van de nederzettingen Duits waren.

De bergkam van het Adelaarsgebergte verloopt langs de Tsjechisch-Poolse grens en het hoogste deel bevindt zich aan de noordelijke kant waar wij ook de hoogste top Velk Detn (1115 m) vinden. Richting zuidoost worden de rondachtige kammen dan geleidelijk lager tot aan de stroom van de rivier Divok Orlice (Wilde Adelaar).

Het noordelijke deel van het Adelaarsgebergte vormt eerst de staatsgrens, keert zich daarna een beetje naar het binnenland en geeft ruimte aan het zeer pittoreske en relatief weinig toeristisch ontwikkelde gebied tussen de bergen en de grens genoemd Zhor (gebied achter de bergen). Zijn mooiste elementen de landerijen bij de rivier Divok Orlice vervullen hier de rol van de staatsgrens. De dalen, die van de bergkam van het Adelaarsgebergte zuidelijk uitlopen, zijn lang, vaak ook romantisch, bebost en vaak dragen ze sporen van aloude ambachten. Aan de oevers van de beken stuit u op de restanten van zeer oude molenbeken die spinnerijen en weverijen aandreven; op sommige plaatsen zijn zelfs restanten van opgeheven glasblazerijen te vinden.

Vanaf de noordkant is er een goede toegang tot het Adelaarsgebergte bij Nov Mesto nad Metuj en het bergcentrum Olenice v Orlickch horch.

Mogelijkheden voor een actieve vakantie

Het Adelaarsgebergte is geschapen voor het wandelen. En inderdaad, zouden we de toeristische gebieden op hun geschiktheid voor bepaalde activiteiten moeten indelen, dan zouden het Adelaarsgebergte en zijn voorgebergte in een categorie vallen die als sleutelwoorden heeft zwerftochten, uitstapjes, ontdekkingstochten e.d. Kort samengevat: alle mogelijke vormen van wandelen.

Daarmee is echter nog niet gezegd dat u er niets anders kunt doen.

Natuurlijke vertrekpunten op de weg naar het Adelaarsgebergte zijn de steden Nchod, Nov Mesto nad Metuj, Rokytnice v Orlickch horch en Mladkov daar komt u makkelijk met de trein komen. Verder moet u met de bus direkt naar de toeristische knooppunten gaan waaronder Olenice v Orlickch horch, Detn, Rcky of Rokytnice v Orlickch horen.

Wandelen of fietsen

Er zijn meer dan genoeg redenen om te wandelen afgezien van de natuurlijke schoonheid van het landschap en de natuur. De bergkam van het Adelaarsgebergte is afgerond en afhellend, echt steile hellingen kan men op de vingers van een hand tellen. Rondom de hoogste top Velk Detn wordt het massief geleidelijk aan lager, zodat ook meer gemakzuchtige toeristen een route plannen kunnen die min of meer steeds bergafwaarts loopt. Liefhebbers van lange routes stellen zeker op prijs dat over de bergkam van het Adelaarsgebergte de rood gemarkeerde toeristische route loopt genoemd naar de schrijver Alois Jirsek. Van Nov Mesto nad Metuj komt u via deze route tot bij Krlick Snenk. Een andere lange route loopt door het voorgebergte; ze is geel gemarkeerd en als u haar volgt, komt u tot aan de stad st nad Orlic.

Andere redenen om te wandelen kunnen natuurlijke bijzonderheden en beschermde gebieden zijn zoals het oerwoud Bukacka Nov okno dat de oorspronkelijke natuurlijke dennen-beuken begroeiing representeert. Op het gebied van het Beschermd Natuurgebied Adelaarsgebergte bevinden zich 3 educatieve routes: En loopt door de omgeving van het dorp Detn Nov okno, vormt een cirkel (loopt ook via de boven genoemde Bukacka) en is ongeveer 15 km lang. De tweede, 17 km lange route loopt over de bergkam van het Adelaarsgebergte Nov okno van de verlaging onder erlich omhoog naar Mezivr en daalt dan richting Rcky. De derde educatieve route begint bij de weg richting Bartoovice, loopt naar Zemsk brna, eindigt bij Klterec nad Orlic en is ongeveer 13 km lang.

Een andere reden tot uitstapjes kan bijvoorbeeld een kennismaking met de geschiedenis van het glasblazen zijn: De restanten van oude glasblazerijen zijn in de dalen van het Adelaarsgebergte tot de dag van vandaag te vinden. Wat de toeristen ook naar het Adelaarsgebergte trekt, is een lange rij van moderne menhirs een vestingwerk van het einde van de eerste republiek met een systeem dat in het gebied van het Adelaarsgebergte in de meeste voltooide vorm bewaard is. De bekendste complexen zijn Hanicka Nov okno, Dobroov Nov okno en Bouda Nov okno, maar van de vestingwerken in dit gebied verneemt u ook veel bijv. in het Militair Historisch Museum in Krlky Nov okno. Het zwerven langs kleine vestingwerken heeft nog meer charme u ontdekt namelijk plaatsen die bij lange na niet zo druk zijn als de bergkamroute, en u loopt over wegen die tot bevoorrading van de vestingwerken dienden.

Het is waarschijnlijk overbodig om u erop te wijzen dat u over al deze wegen niet alleen kunt wandelen maar ook fietsen of mountainbiken.

Bevaren van rivieren in het Adelaarsgebergte

Indien u de peddel goed vast kunt houden, kunt u ook plezier beleven aan het bevaren van rivieren in het voorjaar, als de sneeuw na zware regens ontdooit. U hoeft geen eigen peddels of boot hebben, dat alles kunt u huren. Divok Orlice wordt bij gunstig weer in de regel vanaf Nekor onder het stuwmeer Pastviny bevaren; het stuk tot aan de samenvloeiing met Tich Orlice is 88 km lang. De moeilijkheid van de rivier is volgens de internationale classificering ZW-C behalve de zgn. bocht van Litice waar de rivier veel wilder is (WW II wild water 2e graad ).

Tich Orlice (Stille Adelaar) is bij genoeg water vanaf Lichkov bevaarbaar maar daar is de rivier helemaal niet kalm, ze heeft moeilijkheidsgraad WW III. Minder ervaren watersporters beginnen pas in Jablonn of Letohrad. Het onderste deel van de stroming meandert wild en valt in de categorie WW I. Verder kan men tot aan Hradec Krlov over de Spojen Orlice varen die rustiger is en door loofbossen in waterrijke gebieden stroomt.

De van de bergen stromende zijrivieren van Divok Orlice zijn bij hogere waterstanden bevaarbaar, in het voorjaar en na zware regens. Bevaarbaar zijn ook de rivieren Bel en Zlat potok (Gouden Beek) waarbij de lengte van de te bevaren stroom in beide gevallen ca. 30 km bedraagt.

Skiën en langlaufen

Wat het skiën betreft, zijn de bekendste centra in het Adelaarsgebergte Deštné Nov okno en Rcky Nov okno. Langlaufsporen vindt u in de omgeving van praktisch elk skicentrum. De meest populaire route is de rode bergkamroute van Olenice v Orlickch horch via erlich naar Peticest, Hanicka Nov okno, oftewel tot aan Zemsk brna Nov okno. In de omgeving van Detn en Rcky worden de langlaufsporen zowel voor klassiek langlaufen als voor het schaatsen voorbereid. De langlaufers hebben zo in totaal 90 km voorbereide langlaufsporen tot hun beschikking.

Voor de vereenvoudiging van het toeristenvervoer van en naar de bergen rijden er in de zomer ongeveer van half mei tot eind september fietsbussen, dwz. bussen met een aanhanger voor het fietsvervoer. Met deze bussen komt u van de steden in het voorgebergte tot aan de bergkammen. Op basis van een dergelijk principe rijden er gedurende het winterseizoen ongeveer van half december tot half maart skibussen voor de skirs. Zowel de fietsbussen als de skibussen rijden ook op zaterdagen, zondagen en nationale feestdagen.

Bron: oost-bohemen.info

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.