Tuinieren met een handicap

Tuinieren met een handicap

Ook in een rolstoel kun je best tuinieren

Ook wie een slechte rug heeft of gehandicapt is kan nog steeds genieten van de tuin en het tuinieren. Een idee is om de tuin wat aan te passen door middel van verhoogde bloembakken en de paden te verbreden naar zo’n 1.20 meter breed.

 Op plekken waar een rolstoel moet kunnen draaien is 1.50 meter breed het beste. Onder het terras en onder de tegels legt men anti-worteldoek om onkruid tegen te gaan.

Een verhoogde rand langs de paden voorkomt dat een rolstoel in de border of het gras terechtkomt. Weinig onderhoud is in deze wel belangrijk en daarom kan men kiezen voor beplanting als heesters of kleine bomen. Struiken kunnen ook prachtig bloeien en geven in de herfst mooie vruchten.

Voor blinden en slechtzienden kan een kruidentuin aantrekkelijk zijn. Om de rug te sparen gebruikt men een schoffel met een lange steel. Ook zijn er bij diverse tuincentra en thuiszorgwinkels gereedschappen verkrijgbaar. Een knielbankje met vakjes er onderin is erg handig voor mensen die moeite hebben met het overeind komen.

Op het gebied van aangepast tuinieren is er in Amersfoort het landgoed Schothorst. Onderdeel hier is een demonstratietuin gericht op rolstoelgebruikers en blinden.

In het Drentsche Frederiksoord is eveneens een tuin voor blinden en rolstoelgebruikers en mensen met een stok. De Botanische tuinen in Utrecht zijn gedeeltelijk aangepast.

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *