Dark Mode On / Off

Tuinieren met je pensioen

Tuinieren met je pensioen

Tuinieren: Goed voor lichaam en geest

Het eerste sneeuwklokje in januari; de merel die je trakteert op een gratis concert in de lente; zoetgeurende jasmijn na een hete zomerdag; het vurig bonte palet in de late herfstzon. De natuur heeft altijd en voor iedereen wel iets te bieden; of je nu graag diep in de aarde wroet om de bolletjes te planten voor het volgend voorjaar, of vanuit je luie stoel wil genieten van een boom die in bloei staat.

Kijken naar groen doet al wonderen

Wetenschappers hebben het effect van de natuur op mensen onderzocht. De resultaten zijn opmerkelijk. Uitzicht op een park of tuin bijvoorbeeld, kan ervoor zorgen dat ziekenhuispatiënten na een operatie sneller opknappen. Ook zijn er in veel gevallen minder pijnstillers nodig. Zelfs het kijken naar een foto van een bosrijke omgeving heeft al een gunstige invloed. Je hoeft natuurlijk niet ziek te zijn. Ook als je niets mankeert, kan de natuur je helpen om je nog fitter te voelen. Tuinieren is een goede manier om te profiteren van wat moeder natuur je te bieden heeft. Weet je niet goed waar je zou moeten beginnen? Websites als Homingxl.nl zijn een geweldige inspiratiebron.

Goed voor je tuin en goed voor jou

Van een goed verzorgde tuin pluk je niet alleen letterlijk de vruchten. De fysieke inspanning die werken in de tuin met zich meebrengt, zorgt ervoor dat je spieren sterker worden waardoor je minder kwetsbaar bent voor blessures. Je uithoudingsvermogen gaat met sprongen vooruit. Het aantal stresshormonen in je lichaam daalt waardoor je meer ontspannen bent. Je kunt je er zelfs gelukkiger door voelen.

Tuinieren kan je overal

Er gaat natuurlijk niets boven je eigen lapje grond maar ook als je zelf geen tuin hebt, of niet zoveel verstand hebt van tuinieren, zijn er mogelijkheden te over. Je kunt bijvoorbeeld samen met anderen de gemeenschappelijke tuin onderhouden van het appartementencomplex waar je woont. Ook zijn er talrijke initiatieven van bewoners die samen het groen in hun buurt verzorgen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen