Uien | Gezond en rijk aan vitaminen
Nederlanders houden wel van een uitje, gemiddeld eten we per persoon zo’n vier tot vijf kilo.
Een goede gewoonte want uien zijn erg gezond. Ze bevatten vitamines B en C, calcium, fosfor en kalium. Ze zijn arm aan calorieën en beschermen tegen virusinfecties en hart- en vaatziekten.
Echte tranentrekkers
Zodra je een ui doorsnijdt komen er vluchtige stoffen vrij die ogen en neusgaten prikkelen, adem daarom door je mond tijdens het snijden. Bewaar uien buiten de koelkast, daar voelen ze zich het lekkerst, liefst op een koel donker plekje (ze zijn dan ongeveer 2 maand houdbaar).
Er zijn verschillende soorten uien, met allemaal hun eigen kenmerken en smaak.
- De gele ui, de bekendste, geschikt voor warme gerechten. Scherp en lichtzoet
- De rode ui, minder scherp en ze hebben een dunnere schil dan de gele ui;
- De zoete ui, lekker om rauw te eten (op een hamburger), schillen zonder huilen;
- De lente ui, ook wel bosui genoemd, lekker pittig;
- De sjalot, favoriet bij de Fransen fijner van structuur en scherper dan de gewone ui.