Dark Mode On / Off

Uien, smaakmaker en gezond

uien geven de fijne smaak

Uien | Gezond en rijk aan vitaminen

Nederlanders houden wel van een uitje, gemiddeld eten we per persoon zo’n vier tot vijf kilo.

Een goede gewoonte want uien zijn erg gezond. Ze bevatten vitamines B en C, calcium, fosfor en kalium. Ze zijn arm aan calorieën en beschermen tegen virusinfecties en hart- en vaatziekten.

Echte tranentrekkers

Zodra je een ui doorsnijdt komen er vluchtige stoffen vrij die ogen en neusgaten prikkelen, adem daarom door je mond tijdens het snijden. Bewaar uien buiten de koelkast, daar voelen ze zich het lekkerst, liefst op een koel donker plekje (ze zijn dan ongeveer 2 maand houdbaar).

Er zijn verschillende soorten uien, met allemaal hun eigen kenmerken en smaak.

  • De gele ui, de bekendste, geschikt voor warme gerechten. Scherp en lichtzoet
  • De rode ui, minder scherp en ze hebben een dunnere schil dan de gele ui;
  • De zoete ui, lekker om rauw te eten (op een hamburger), schillen zonder huilen;
  • De lente ui, ook wel bosui genoemd, lekker pittig;
  • De sjalot, favoriet bij de Fransen fijner van structuur en scherper dan de gewone ui.
Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.