Dark Mode On / Off

Vogelvide | Een nestkast voor huismussen

Vogelvide | Een nestkast voor huismussen welke onder de dakpannen wordt aangebracht

De vogelvide is heden voor iedereen te koop. De vogelvide is een soort van nestkast voor huismussen, die wordt aangebracht onder de onderste rij dakpannen. Vogelbescherming Nederland heeft samen met Monier, marktleider in dakpannen en daksystemen, de vogelvide ontwikkeld.

De huismus heeft het moeilijk. Afgelopen decennia nam het aantal mussen zelfs met vijftig procent af, waardoor hij zelfs is opgenomen in de Rode Lijst van bedreigde vogels. Door het Bouwbesluit zijn de meeste huizen tegenwoordig zo goed geïsoleerd, dat de mussen geen plekje meer onder de dakpannen kunnen vinden om te broeden. Vogelbescherming Nederland ontwikkelde daarom in samenwerking met Monier de Vogelvide.

De Vogelvide is simpel gezegd een lange, platte nestkast van kunststof. Deze wordt aangebracht bij de onderste rij dakpannen, over de gehele breedte van het dak. Op maat gemaakte invliegopeningen bieden huismussen toegang tot hun onderkomen. Huismussen leven in groepen en daar speelt de Vogelvide goed op in. In de vide kunnen meerdere vogels tegelijk een nest bouwen.

De Vogelvide voldoet zowel aan de eisen van de huismus, als van het Bouwbesluit. De afgelopen jaren is de vogelvide met goed resultaat getest in Noordwijk, Amsterdam, Alkmaar en Hardenberg.

De Vogelvide is te koop bij de groothandel, Vivara en de winkel van Vogelbescherming Nederland.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.