Indonesië | Het is altijd goed toeven in het zonnetje op de stranden in Zuidoost Azië
Het onderstaande verhaal was een vooruitblik op de publieksbeurs Second Home International in Jaarbeurs Utrecht en geeft inzicht in de mogelijkheden voor aankoop van een (tweede) huis in Indonesië.
Het is er altijd een graad of dertig en daarom is het goed toeven in het zonnetje op de stranden in Zuidoost Azië. Miljoenen vakantiegangers weten dat al jaren en daarom ook kopen steeds meer toeristen er een vakantiewoning. Onroerend goed is ter plaatse bovendien veel voordeliger aan te schaffen dan bijvoorbeeld dat charmante boerderijtje in Frankrijk of die villa op de golfbaan in Marbella. En dan is het leven er ook nog eens spotgoedkoop. Zo goedkoop dat je alleen al van de kostenbesparing ter plaatse jaarlijkse meerdere vliegtickets kunt aanschaffen. Om het maar helemaal niet te hebben over de vaak tonnen prijsverschil tussen recreatief onroerend goed in Azië en Europa. Voor dat geld kun je tot in lengte van dagen business class op en neer met n van de vele luchtvaartmaatschappijen die dagelijks vliegverbindingen onderhouden tussen Amsterdam en bijvoorbeeld Thailand en Indonesië.
Het eiland Bali in Indonesië is het helemaal voor Nederlanders op zoek naar een tweede huis. Zeker voor wat oudere Nederlanders die er willen overwinteren om de Hollandse kou te ontvluchten. ,,Dat is een hele grote groep mensen waar wij zaken mee doen, zegt mevrouw Wiewiek Wiratha van projectontwikkelaar Deva Groep. ,,Met name voor 55-plussers is het hier ideaal. Op basis van bepaalde voorwaarden het hebben van een pensioen bijvoorbeeld krijgen zij een visum om in Indonesië te wonen en na vijf jaar kunnen ze in aanmerking komen voor een Indonesisch paspoort. Ze mogen hier zelfs allerlei werk doen, al is dat vooral veel vrijwilligerswerk. Dat blijken oudere Nederlanders enorm te waarderen, want zodoende kun je nog iets van je kennis en ervaring overdragen en dan help je het land er ook nog mee. De meeste van onze klanten vinden dat erg leuk en voelen zich daardoor enorm nuttig.
Ik ken iemand die hier onlangs een school is begonnen en op daardoor op zijn oude dag weer helemaal is opgeleefd. Die zat bij wijze van spreken thuis weg te kwijnen achter de geraniums en bruist nu weer van vitaliteit. Hij heeft inmiddels 150 kinderen op zijn school en werkt misschien wel harder dan ooit tevoren. Maar dat krijg je, hé. Enthousiasme en lekker warm weer zorgen daarvoor. Hier is het kortom heel anders dan in een Hollands bejaardentehuis! Voor het geld hoef je het hier bovendien niet te doen. Als je een normaal leven leidt kun je hier al voor pakweg 200 euro per maand rondkomen. En dan heb ik het dus niet alleen over eten en drinken, maar over alle vaste lasten, het complete levensonderhoud. In Nederland is de energierekening in de winter al hoger!
Bovenop de lage kosten van levensonderhoud, komen dan nog de aantrekkelijk prijzen van lokaal onroerend goed. Deva ontwikkelt momenteel een project in het noorden van Bali en daar zijn al onderkomens te koop vanaf 29.000 euro. Goedkoper dus dan een garagebox in Amsterdam. Heb je in de jaren tachtig of negentig van de vorige eeuw een huis gekocht, dan heb je nu een veelvoud van dat bedrag in overwaarde en kun je dus als het ware meteen naar Bali. ,,Dat klopt en dat doen dus ook steeds meer mensen, vervolgt Wiratha haar verhaal.
,,De vraag is er en dat ziet ook de Indonesische regering. Die werkt hard aan het verder verbeteren van de toeristische infrastructuur en slaat vaak de handen ineen met particuliere ontwikkelaars. Zo werken wij ook met de overheid samen bij het project The Island op West Bali, dat echt in de samenleving gentegreerd wordt. Niet alleen kunnen mensen daar dus genieten het op strand of de golfbaan, maar als ze willen en dat willen de meeste Nederlanders die ik ken! dan kunnen ze helpen bij ontwikkelingsprojecten in de regio. Zo combineren we dus het nuttige met het aangename.
,,Als je me zo hoort, lijkt Indonesië een paradijsje. Dat is het ook, maar er zijn natuurlijk wel regels. Dat vergeten mensen wel eens en daarvoor wil ik waarschuwen. De regering heeft onlangs enkele wetten aangescherpt en overzichtelijk gemaakt. Het is daarom van belang dat mensen zich goed informeren voor ze tot aanschaf overgaan, om teleurstellingen te voorkomen. Ik ben namelijk best veel mensen tegengekomen die in hun enthousiasme tijdens de vakantie een strandhuis hebben gekocht zonder ook maar iets te weten van eigendomsrecht of belastingplicht. Die komen vervolgens na een jaar terug en vinden bij wijze van spreken een hele stapel aanslagen op de mat. Dat is natuurlijk minder als je lekker komt overwinteren, maar het is simpel te voorkomen. Zorg dus dat je in zee gaat met een betrouwbare projectontwikkelaar of makelaar die de regels kent. Zij kunnen dit soort zaken uit handen nemen, zodat je nergens omkijken naar hebt. En dat is echt niet duur, zoals niets duur is in Indonesië, besluit Wiratha haar lofzang op de Gordel van Smaragd.