Dark Mode On / Off

Veel mensen hebben last van geluidsoverlast

omgaan met geluidsoverlast

Hoe je als oudere om kan gaan met geluidoverlast!

Geluidsoverlast: iedereen kan het missen als kiespijn. Jammer genoeg hebben heel wat mensen te maken met geluidsoverlast door een interne of externe oorzaak, met name een probleem met het gehoororgaan of bijvoorbeeld een zonneboiler die een laagfrequent geluid maakt. Hoe dan ook is het belangrijk om die bron op te zoeken of als die écht niet gevonden kan worden, met het geluid om te gaan.

Hoewel het een onmogelijke opdracht kan lijken, zijn er wel degelijk manieren waarop je dat kan doen – ook als oudere. Hieronder vind je enkele van de beste tips om jezelf te beschermen tegen de kwelling van geluidsoverlast!

Hoe ga je om met geluidsoverlast als oudere?

1. Een goede isolatie

Het is een goed idee om de woning optimaal te laten isoleren. Een goede isolatie op basis van een akoestisch rapport, dit kan je woning beschermen tegen externe geluiden veroorzaakt door machines die blijven aan staan, voertuigen die continu voorbijkomen en nog veel meer. Ook de nabijheid van speciale productiebedrijven, die soms gebruik maken van machines en apparatuur die een lage frequentie produceren, zijn vaak de oorzaak. Een goede isolatie is in dat geval een gedegen wapen!

2. Cognitieve therapie volgen

Cognitieve therapie is misschien geen oplossing van het probleem op zich, maar het biedt de oudere wel de kans om in zekere zin met het geluidsoverlast om te gaan. Eigenlijk maakt het bij deze aanpak niet uit of het geluid extern of intern is – het belangrijkste is dat er niet wordt tegen gevochten. Een luid gebrom in de oren is één van de meest voorkomende types geluidsoverlast, maar het probleem kan ook liggen aan een elektrisch apparaat of andere voorziening die een laag, continu geluid maakt. Cognitieve therapie helpt de oudere om met het geluid op zich om te gaan en het te relativeren.

3. Afleidende geluiden creëren

Een andere, meer voor de hand liggende manier om met dergelijke geluiden om te gaan? Luisteren naar andere geluiden. Denk bijvoorbeeld maar aan muziek, televisie of andere bronnen van geluid die niet als storend worden ervaren. Niet alleen is het een goede manier voor de oudere om mentaal afgeleid te worden van het probleem, ook wordt het geluid zelf daarvoor veel minder duidelijk. En dat is toch al een goede stap in de richting van méér levenskwaliteit. Er bestaan zelfs CD’s die een bepaalde frequentie afgeven, waardoor het probleemgeluid zo goed als onhoorbaar wordt.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.