Dark Mode On / Off

Veenhuizen – Gevangenismuseum

Gevangenismuseum | Geschiedenis van misdaad en straf

Het Gevangenismuseum in Veenhuizen heeft afgelopen jaar meer dan 100.000 bezoekers mogen verwelkomen. Een mijlpaal waar het museum, dat nog maar anderhalf jaar geleden is geopend, heel blij mee én trots op is.

Het Gevangenismuseum is in Europa een uniek museum dat de geschiedenis vertelt van misdaad en straf vanaf 1600 tot heden. De bezoeker wordt meegenomen in de wereld binnen de gevangenismuren.Er is veel te zien en te beleven.

Misdaad en straf zijn van alle tijden, maar de manier waarop we straffen is door de eeuwen heen sterk veranderd. Ook nu zijn er in Nederland veranderingen gaande, waarbij bijvoorbeeld de roep om strengere en langere straffen sterker wordt.

In het Gevangenismuseum kan men ontdekken welke straffen in de verschillende perioden in zwang waren en hoe een strafinrichting er vroeger uit zag. Sommige ruimtes, waaronder een cachot en een op schaal gemaakte koepelgevangenis zijn nagebouwd. Zo kan men zelf ervaren hoe het is om hierin te moeten verblijven. Op zondagen kunnen museumgasten vanaf 4 jaar, onder leiding van een gids, bovendien een ritje maken door het voormalige gevangenisdorp Veenhuizen in een oude boevenbus.

Elektriciteitscentrale

Ooit een elektrische centrale gezien die op turf gestookt werd? En wist u dat hiervoor wel 200 kilo turf per uur nodig was? Het Gevangenismuseum biedt u de mogelijkheid de unieke elektriciteitscentrale van Veenhuizen van binnen te bezichtigen. Deze werd in 1912 in gebruik genomen om stroom te leveren voor de houtzagerij en meubelmakerij van het Tweede Gesticht. Een groep vrijwilligers heeft de afgelopen jaren de Elektrische Centrale, mét complete inventaris, geheel terug gebracht in de originele staat.

De Elektriciteitscentrale is elke zondag te bezichtigen van 12:00 tot 16:00 uur

Gratis toegankelijk met uw entreekaart van het museum

Gevangenis de Rode Pannen

Onder leiding van een gids bezoekt u de Rode Pannen, een gevangenis naast het museum. Onder de rondleiders zijn ex-bewaarders die uit eigen ervaring putten. In de beruchte gevangenis ziet een aantal cellen er uit alsof de bewoner elk moment kan terugkeren.

Rondleidingen dinsdag tot en met zondag om 13:00, 14:00 en 15:00 uur

Openingstijden Gevangenismuseum:

Dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur

Op maandag is het museum gesloten, behalve in de schoolvakanties en voor groepen op afspraak.Het restaurant heeft dezelfde openingstijden als het museum.

Honden zijn helaas niet toegestaan in het museum.

De Boevenbus

De Boevenbus rijdt het hele jaar elke zondag van 12:00 t/m 16:00 uur.

Tijdens schoolvakanties rijdt de bus dagelijks van 12:00 t/m 16:00 uur.De bus vertrekt elk half uur voor de ingang van het museum.

Kaartverkoop aan de bus, kinderen mogen mee vanaf vier jaar.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen